Τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, καταγράφει σημαντική νίκη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Ολάντ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Eίναι η έκτη φορά που οργανώνονται οι περιφερειακές εκλογές από το 1986 οπότε και θεσμοθετήθηκαν. Το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και προβλέπονται δύο γύροι.

Το καινούργιο σήμερα είναι ότι οι περιφέρειες, από 22 που ήταν, έχουν πλέον συμπτυχθεί στις 13. Το δε διαφορετικό για την εκλογική εκστρατεία είναι ότι σημαδεύτηκε από δυο γεγονότα που την επισκίασαν: το κύμα των προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται σε 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από το 40% στις περιφέρειες που ηγούνται.

23.52: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d’ Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός “ρεμπουμπλικανικού φράγματος”, που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
Η ανακοίνωση της απόφασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε από τον πρώτο γραμματέα Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Στις δύο αυτές περιφέρειες επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Εθνικού Μετώπου είναι οι δύο ηγερίες του κόμματος, η ηγέτις του Μαρίν Λεπέν και η ανηψιά της και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ακροδεξιό κόμμα εξασφάλισε κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ποσοστά που υπερβάινουν το 40% των ψήφων στις δύο αυτές περιφέρειες.
Νωρίτερα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών προβλέψεων, ο Νικολά Σαρκοζί και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.
Ο Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε “ένωσης” ή απόσυρσης” ψηφοδελτίων του κόμματός του “Οι Ρεπουμπλικανοί”, το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί “την μόνη δυνατή εναλλακτική λύση” στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το Εθνικό Μέτωπο.

22.10 :Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.
Ο Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε “ένωσης” ή απόσυρσης” ψηφοδελτίων του κόμματός του “Οι Ρεπουμπλικανοί”, το οποίο αποτελεί “την μόνη δυνατή εναλλακτική λύση” στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το Εθνικό Μέτωπο.

22.02: Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα “εξαιρετικό” εκλογικό αποτέλεσμα, στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.
“Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα”, είπε η Μαρίν Λεπέν , λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, στον οποίο το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 27,2% έως το 30,8% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και προηγείται σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.

21.50: Ο ηγέτης του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικανοί” Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

21.28: Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει σκορ ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.
Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d’ Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όμως οι σφυγμομετρήσεις κατέγραφαν τη συνεχή άνοδο της Μαρίν Λεπέν, την πανωλεθρία των Σοσιαλιστών -οι οποίοι κατείχαν το σύνολο των περιφερειών εκτός μίας, την Αλσατίας- και την αμφίβολη κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων του πρώην προέδρου Σαρκοζί.

Θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις οι Γάλλοι;

Και ένα πρώτο ερώτημα είναι εάν όλες οι συζητήσεις που έγιναν με επίκεντρο τον «κίνδυνο Λεπέν», αφυπνίσουν τελικά τους ψηφοφόρους της αριστεράς για να διαψεύσουν τις προβλέψεις.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι: μέχρι που μπορεί να φθάσει το Εθνικό Μέτωπο και εάν, για πρώτη φορά, θα κερδίσει μόνο του μια, ή περισσότερες περιφέρειες.

Τα κόμματα που θα συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων μπορούν να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, που σημαίνει πιθανότητα για τρεις και πλέον υποψηφίους. Η αγωνία των Σοσιαλιστών είναι το να βρεθούν στην τρίτη θέση πίσω από Ρεπουμπλικάνους και ακροδεξιούς, χωρίς να αποκλείεται να αποσυρθούν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να εμποδίσουν τη νίκη της Λεπέν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται ότι θα ανάψουν τα τηλέφωνα απόψε το βράδυ, διότι οι λίστες για την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να κατατεθούν την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/Παρίσι

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας