18-04-2021

Κορονοϊός: Η ΕΕ επιτρέπει στους διπλωμάτες της στη Μόσχα να εμβολιαστούν με το «Sputnik V»

Το ρωσικό εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ τον Φεβρουάριο - αρχές Μαρτίου

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στους διπλωμάτες της που υπηρετούν στην Μόσχα, να εμβολιαστούν με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V εάν το επιθυμούν, παρότι το εμβόλιο προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Αυτό, αναφέρεται σε επιστολή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Μόσχα, το οποίο έχει στην διάθεση του ο ραδιοσταθμός RFE/RL (RadioFreeEurope/RadioLiberty).

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν τον εμβολιασμό των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος και των μελών των οικογενειών τους άνω των 18 ετών, που επιθυμούν να εμβολιασθούν και για το σκοπό αυτό συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία.

Ακόμη, αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές αρχές δεν αναφέρουν το όνομα του σκευάσματος και υπόσχονται να παράσχουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους του διπλωματικού σώματος.

Το «Sputnik V» ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ

Εντωμεταξύ, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι το ρωσικό Sputnik V, οδεύει προς έγκριση για χρήση στην ΕΕ, τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του προκύπτουν ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», η αποτελεσματικότητα του έφτασε στο 91,6%.

Η τιμή του εν λόγω ενεσίμου κατά του κορονοϊού, θα είναι στα 10 δολάρια (8,3 ευρώ) για την αγορά του εκτός Ρωσίας, όπως δήλωσε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στη συνέντευξη του, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Δοκιμές μίξης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, η Ρωσία θα προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους, με τον συνδυασμό της δόσης του εμβολίουτων AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δόση του ρωσικού Sputnik V.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ