19-04-2021

Επίσκεψη ΠΟΥ στην Ουχάν: Υπό άκρα μυστικότητα για 4,5 ώρες σε Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν εκεί

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιεί έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού επισκέφθηκε τη Δευτέρα (01/02) το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ουχάν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19 στα τέλη του 2019.

Η ομάδα των ανεξάρτητων ειδικών του ΠΟΥ έμεινε στα γραφεία του κέντρου αυτού για 4,5 ώρες και πρόκειται για την μεγαλύτερης διάρκειας επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα μετά την καραντίνα δύο εβδομάδων την οποία ολοκλήρωσε την περασμένη Πέμπτη (28/01). Τα μέλη της δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν εκεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει επιδιώξει να μετριάσει τις προσδοκίες από την αποστολή του αυτή, έχει ανακοινώσει ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του θα περιοριστεί σε επισκέψεις που έχουν διοργανώσει οι Κινέζοι οικοδεσπότες και δεν θα έχει επαφές με μέλη της κοινότητας, λόγω των μέτρων που ισχύουν για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ομάδα του ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής επισκεφθεί επίσης νοσοκομεία στα οποία είχαν νοσηλευτεί κάποιοι από τους πρώτους ασθενείς της COVID-19, αγορές και μια έκθεση για τον αγώνα κατά του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Χουμπέι, την Ουχάν.

Κανένα πλήρες πρόγραμμα των επισκέψεων των εμπειρογνωμόνων δεν έχει ανακοινωθεί και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την αυστηρά ελεγχόμενη επίσκεψή τους κρατούνται σε απόσταση από τα μέλη της ομάδας. Η Γιαντσόνγκ Χουάνγκ, υψηλόβαθμη συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι δύο εβδομάδες στο πεδίο δεν είναι πολύς χρόνος για τους ειδικούς.

«Δε νομίζω ότι έχουν το χρόνο για να υπάρξουν οποιαδήποτε οριστικά αποτελέσματα. Μοιάζει περισσότερο με επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών», δήλωσε η Χουάνγκ τηλεφωνικώς στο «Reuters» από την Ουάσινγκτον. «Εξαρτάται από το πόσο επιμελείς είναι στην αναζήτηση νέων πληροφοριών, αλλά και από το πόσο συνεργάσιμη και εξυπηρετική θα είναι η κινεζική πλευρά», πρόσθεσε.


Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται την παρουσία του ιού στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων και επιστημονικές επιθεωρήσεις να γράφουν ότι ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη το 2019.

Την Κυριακή (31/01), η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ επισκέφθηκε την αγορά θαλασσινών στην Χουανάν που συνδέεται με τα πρώτα κρούσματα του ιού και την χονδρική αγορά τροφίμων της Μπαϊσατζού, όπου από μεγάφωνο ακουγόταν επανειλημμένως η ανακοίνωση ότι η πώληση εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων απαγορεύεται στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ντοκιμαντέρ από το βρετανικό «ITV» ανέφερε ότι «Στην Κίνα ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό, αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέματα». Έχοντας μιλήσει με γιατρούς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τότε αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τόνισε «ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο της Ουχάν». Ακολούθως εμπειρογνώμονες για τον κορονοϊό είπαν: «ΠΟΥ και Κίνα θα έπρεπε να είχαν δράσει ταχύτερα στην αρχή της πανδημίας».

Σημειώνεται ότι έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «CNN», που έγινε γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου. 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του νέου κορονοϊού», έκανε γνωστό τη Δευτέρα (30/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τις ανακοινώσεις κινέζων επιστημόνων ότι ο κορονοϊός «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία, εμπλέκοντας και την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα το κλίμα ήταν πολεμικό, σχετικά τα στοιχεία που έδινε το Πεκίνο, αλλά και από το πού προήλθε ο ιός. Έκθεση – βόμβα της CIA «έκαιγε» και τότε την Κίνα για τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι«Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες».

H ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε την Πέμπτη (14/01) στη χώρα, στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019, όταν ανακοινώθηκε νέος θάνατος λόγω και της μετάλλαξης. Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ