17-04-2021

Κορονοϊός: Κλείνει τα σύνορά της με χώρες εκτός ΕΕ η Γαλλία – «Τρόμος» για τις μεταλλάξεις (video)

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης

Η Γαλλία κλείνει τα σύνορά της με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην των απολύτως απαραίτητων αφίξεων όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (29/01), ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, μετά την έξαρση κρουσμάτων μετάλλαξης του νέου στελέχους του κορονοϊού.

«Οποιαδήποτε είσοδος στη Γαλλία και οποιαδήποτε έξοδος από το έδαφός μας προς ή από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαγορεύεται από την Κυριακή, εκτός αν υπάρχει επιτακτικός λόγος» ανακοίνωσε ο Καστέξ, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο εθνικό lockdown αλλά τόνισε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε». Αν και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες η κατάσταση «παραμένει ανησυχητική».

Αντί για lockdown, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και να ενταθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και για να μην γίνονται παράνομα πάρτι. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, επιφανείας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων (εκτός από τα καταστήματα τροφίμων), θα κλείσουν από την Κυριακή (31/01).

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε 22.858 μολύνσεις και 510 θανάτους ανθρώπων από επιπλοκές του κορονοϊού.

Λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνο μιας νέας αυστηρής καραντίνας, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική. Με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι διαστακτικός μπροστά σε καθολικό lockdown.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ