08-03-2021

«Βράζει» από διαδηλώσεις η Πολωνία – Σε ισχύ η απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων (video)

Αυτή η απόφαση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Σε ισχύ τίθεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει ουσιαστικά τις αμβλώσεις στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ενώ η απόφαση θα δημοσιευτεί αργότερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής. Σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις, η απόφαση θα δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών.

Η απόφαση

Μετά τη μεταρρύθμισή του Δικαστηρίου από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, με απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα. Αυτές, προαναγγέλθηκαν για το βράδυ της Τετάρτης 27/1, μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Καλούμε όλους να βγουν στους δρόμους (…) Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Μάρτα Λέμπαρτ, από το βασικό κίνημα πίσω από τις διαδηλώσεις.

«Ολόκληρη η Πολωνία κινητοποιείται, όχι μόνο η Βαρσοβία, είμαστε έτοιμοι! Όταν μιλάμε για την κόλαση των γυναικών, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την κόλαση της κυβέρνησης», πρόσθεσε η Κλεμέντινα Σουσάνοου, μέλος του ίδιου κινήματος.

Πολωνία

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Ωστόσο, οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις, ή αυτές που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ