09-03-2021

Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε – Πολιτικό χάσμα στην Ιταλία (video)

Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας ελπίζει να καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σε κυβερνητική κρίση εισέρχεται η Ιταλία, καθώς έγινε δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, από τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ