28-02-2021

Κορονοϊός: Η Κομισιόν θα ζητήσει εξηγήσεις από τη Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις των εμβολίων (video)

Είχε ανακοινωθεί πως η αποστολή των εμβολίων δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω

Εξηγήσεις, θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εταιρεία Pfizer, σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών για την παρούσα εβδομάδα, οι οποίες μειώθηκαν κατά έως και 50%. Ωστόσο, όπως φαίνεται οι μειωμένες παραδόσεις θα διαρκέσουν περισσότερες ημέρες, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες λαμβάνουν πολύ λιγότερα εμβόλια από ότι είχαν συμφωνήσει.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο ειδικός επίτροπος για την Covid-19 στην Ιταλία, Ντομένικο Αρκούρι, δήλωσε ότι διαμηνύθηκε πως η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Γιαν Μπλάτνι, δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο των Pfizer/Biontech με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της Pfizer. Δεν είναι σαφές αν η αμερικανική εταιρεία έχει νομικές υποχρεώσεις για να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται ότι απαιτείται από ορισμένες εθνικές παραγγελίες, ή σε τριμηνιαία βάση.

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη δύο ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν την πρόθεση τους να ακολουθήσουν την νομική οδό επί του ζητήματος. Από τη μία, η Ιταλία έκανε γνωστό πως θα φτάσει στα δικαστήρια για τις καθυστερήσεις των προϊόντων της Pfizer.

Στη συνέχεια, στις 22 Ιανουαρίου, η Πολωνία γνωστοποίησε ότι εξετάζει να κινηθεί με νομικές διαδικασίες τον επόμενο μήνα, αν δεν παραλάβει τις δόσεις για τις οποίες συμφώνησε με την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ