08-02-2021

Ινδία: Συνολικά πέντε νεκροί από τη φωτιά σε μεγάλο εργοστάσιο εμβολίων της AstraZeneca (video)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή εμβολίων δεν έχει επηρεαστεί

Συνολικά πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη δυνατή πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Serum Institute, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο, που βρίσκεται στη δυτική Ινδία,στο κρατίδιο Μαχαράστρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Εκεί, παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της covid-19, ενώ το συγκρότημα όπου ξέσπασε η φωτιά απέχει μόλις πέντε λεπτά από την κεντρική μονάδα παρασκευής των προϊόντων της φαρμακευτικής εταιρίας.

«Πέντε άνθρωποι είναι νεκροί» εξαιτίας της φωτιάς και «τέσσερις απομακρύνθηκαν», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Πούνε, Μουρλιντχάρ Μοχόλ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αντάρ Πουναουάλα απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Μάθαμε πως υπήρξαν δυστυχώς απώλειες ανθρωπίνων ζωών κατά το συμβάν», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του SII Αντάρ Πουναουάλα στο Twitter. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Εικόνες από το τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού που υψώθηκε πάνω από το Serum Institute μεταδόθηκαν από τα τοπικά μέσα καθώς και τα social media.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν τα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή των εμβολίων από τη φωτιά, καθώς αυτή προκλήθηκε σε ένα υπό κατασκευή χώρο μακριά από το σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής.

«Η εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων δεν έχει επηρεαστεί και δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή, η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο», δήλωσε πηγή από το Serum Institute.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Μαχαράστρα ανέφερε πως η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει προκληθεί από ηλεκτρική βλάβη στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών.

Το SIΙ έχει εγκρίνει το εμβόλιο που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca και σχεδιάζει επίσης να αρχίσει να αποθηκεύει έως 50 εκατ. δόσεις τον μήνα ενός υποψήφιου εμβολίου που ανέπτυξε η Novavax περίπου από τον Απρίλιο.

Πολλές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, από το Μπανγκλαντές μέχρι τη Βραζιλία, εξαρτώνται από το SII για τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, στο οποίο η ινδική εταιρία έχει δώσει την εμπορική επωνυμία COVISHIELD.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω όλες τις κυβερνήσεις και το κοινό ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή του COVISHIELD λόγω των πολλαπλών κτηρίων παραγωγής που είχα θέσει σε εφεδρεία για αντιμετώπιση τέτοιων ενδεχομένων», είπε ο Πουναουάλα.

Ινδία - Φωτιά

Ο Πουναουάλα, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το SII, δήλωσε στο δίκτυο CNBC-TV18, πως η πυρκαγιά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παρουσίαση νέων προϊόντων και σε απώλειες εσόδων άνω των 10 εκατ. ρουπιών (137 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ). Εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων δολαρίων έχει καταστραφεί, δήλωσε.

Το SII παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φθάνοντας έως και τα 100 εκατομμύρια δόσεις σύντομα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιείται ήδη στην Ινδία και έχει μεταφερθεί σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, οι Μαλδίβες και το Μπουτάν.

Η επιδημική κατάσταση της Ινδίας

Η Ινδία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα περιοχή από την covid-19, μετά τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αν και το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα είναι ένα από τα μικρότερα παγκοσμίως.

Στις αρχές Ιανουαρίου οι ινδικές αρχές ενέκριναν δύο εμβόλια κατά της covid-19 για έκτακτη χρήση: αυτό της AstraZeneca το οποίο παράγεται στο Serum Institute και το Cavaxin το οποίο έχει αναπτύξει η τοπική εταιρεία Bharat Biotech.

Το Σάββατο  16/1 ξεκίνησε στην Ινδία μία από τις πλέον φιλόδοξες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παγκοσμίως, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια άνθρωποι ως τον Ιούλιο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ