08-03-2021

Ντόναλντ Τραμπ: Θα φύγει με… πάρτι, δεν θα πάει στην ορκωμοσία και δεν θα συναντήσει τον Μπάιντεν

Θέλει να φύγει ως πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο και όχι ως... πρώην

Τελευταία ημέρα του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα στον Λευκό Οίκο και οι ετοιμασίες για την αναχώρησή του, αλλά όχι για την υποδοχή του νέου προέδρου, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο… αμετανόητος Τραμπ θέλει να φύγει ως πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο και μάλιστα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στην οποία άλλωστε έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί, και όχι ως… πρώην πρόεδρος.

Αναχώρηση με πάρτι

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ είπε ότι θα το κάνει αυτό για να μην πέσει στην ανάγκη του Μπάιντεν. Το σχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνει αναχώρηση από τη βάση Άντριους, όπου έχει κανονίσει να τον περιμένουν κάποιοι οπαδοί του, φίλοι, σύμμαχοι και πρώην συνεργάτες για ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Το τελετουργικό θα περιλαμβάνει μπάντα αλλά και κόκκινο χαλί σαν αυτό που χρησιμοποιείται στην αναχώρηση ξένων ηγετών από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει ήδη κάνει γνωστό ότι δεν θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα τον συναντήσει ούτε πριν, παρόλο που τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και η σύζυγός του θα περάσουν τη νύχτα στο Blair House το οποίο βρίσκεται απέναντι και διαγώνια από το Οβάλ Γραφείο.

Η χρήση του συγκεκριμένου ξενώνα όπου συνήθως φιλοξενούνται πρωθυπουργοί παραχωρήθηκε στους Μπάιντεν από το υπουργείο Εξωτερικών και όχι από τους Τραμπ οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν στα μάτια τους τον καινούριο πρόεδρο και τη νέα Πρώτη Κυρία.

Άγνωστο αν θα αφήσει σημείωμα

Μια από τις παραδόσεις κατά την αλλαγή ηγεσίας είναι να αφήνει ο απερχόμενος πρόεδρος ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στον διάδοχό του. Παρά τις παραινέσεις των συμβούλων του, να γράψει κάτι στον Μπάιντεν, παραμένει άγνωστο, αν θα ακολουθήσει έστω αυτή την παράδοση. Καμία διάθεση, επίσης δεν υπάρχει και από την πλευρά του μεγιστάνα να κάνει ένα αποχαιρετιστήριο διάγγελμα, όπως συνηθίζεται.

Πάντως το βέβαιο είναι, σύμφωνα με το CNN, ότι οι δύο άνδρες δεν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς δεν θα μεταβούν με την ίδια λιμουζίνα όπως συνηθίζεται στο Καπιτώλιο.

Την ίδια στιγμή και ενώ η η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά και τα τελευταία γεγονότα, ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καλείται να επαναφέρει τον κόσμο όπως ήταν τέσσερα χρόνια πριν.

Ο λόγος του στην ορκωμοσία αναμένεται να είναι ενωτικός, απευθυνόμενος σε μια χώρα που αλλάζει ηγέτη όντας διχασμένη και βυθισμένη στην πολιτική βία και στις ανισότητες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν θα αποπεμφθεί ή όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ για όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτη (13/01), και το αποτέλεσμά της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.

Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης ψήφισαν 232 βουλευτές, ανάμεσά τους και 10 Ρεπουμπλικάνοι. Και εναντίον της παραπομπής ψήφισαν 197 βουλευτές, όλοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία κατηγορεί τον Τραμπ ότι «υποκίνησε το πλήθος» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε την Τρίτη (19/01), στην ομιλία του στο σώμα αυτό, ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «προκάλεσε» (αυτή ήταν και η κατηγορία παραπομπής του, με βάση τα είχα προηγηθεί) τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, με τραγικά αποτελέσματα και πέντε θανάτους.

Ο Τραμπ «τάισε ψέματα στο πλήθος» και οι υποστηρικτές του «υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο και άλλα ισχυρά πρόσωπα» είπε ο Μακόνελ, ένας από τους πιο σημαίνοντες ρεπουμπλικάνους πολιτικούς.

Ο Μακόνελ, που ήταν από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, πήρε πρόσφατα αποστάσεις και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει εναντίον του, εφόσον δικαστεί στη Γερουσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ