09-02-2021

Ιταλία: Η κυβέρνηση Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή – Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία της Γερουσίας

Ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή της Ρώμης έλαβε το βράδυ της Δευτέρας (18/1) η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Την κυβέρνηση υπερψήφισαν 321 Βουλευτές, 259 την καταψήφισαν και 27 απείχαν από την ψηφοφορία.

Όπως είχαν ήδη κάνει γνωστό, τα μέλη του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι, επέλεξαν την αποχή και το ίδιο ενδέχεται να συμβεί αύριο στην Γερουσία.

Ως γνωστόν, η αυριανή ψήφος των γερουσιαστών θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η κυβερνητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει και αύριο την μάχη της Γερουσίας, χωρίς όμως, να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία των εκατόν εξήντα ενός ψήφων.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να χάσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο. Η ανακοίνωσή του, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (13/01), σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικής κρίσης στη χώρα κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ηγείται του κόμματος Italia Viva, είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ουσιαστικά την αντίθεσή του στα σχέδια του Τζουζέπε Κόντε για τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ