02-03-2021

Ερντογάν και Μακρόν συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τον διάλογο (video)

Τι αναφέρουν οι επιστολές που αντάλλαξαν - Πώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπεισε τον τούρκο πρόεδρο να κάνει πρώτος κίνηση

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, ανέφερε την Παρασκευή (15/01) ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πολλές τουρκικές εφημερίδες, που επικαλούνται τις δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε ότι o Ερντογάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να γράψει πρώτος στον Μακρόν για να του ευχηθεί καλή χρονιά και να τον συλλυπηθεί για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία το φθινόπωρο.


«Αυτήν την εβδομάδα, λάβαμε την απάντηση του Μακρόν. Είναι μια πολύ θετική επιστολή, στην οποία λέει ότι θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρό μας και η οποία ξεκινά με την προσφώνηση «”Αγαπητέ Ταγίπ” στα τουρκικά», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο ηγέτες θα επικοινωνήσουν σύντομα μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης και θα ακολουθήσει μια συνάντηση μεταξύ τους.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσαβούσογλου, Άγκυρα και Παρίσι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ορισμένους τομείς, όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή ακόμη στη Συρία και τη Λιβύη, δύο ζητήματα στα οποία η Τουρκία και η Γαλλία έχουν σημαντικές διαφορές.


Η γαλλική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολών, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους. «Χρειάζονται τώρα απτές χειρονομίες», εκ μέρους της Άγκυρες, ανέφερε το Ελιζέ.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία, τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Μακρόν για ισλαμοφοβία και να αμφισβητήσει «την πνευματική υγεία» του ενώ τον περασμένο μήνα τον χαρακτήρισε «πρόβλημα για τη Γαλλία» και κάλεσε του Γάλλους «να τον ξεφορτωθούν».

«Ελπίζω να απαλλαχθεί σύντομα η Γαλλία από το πρόβλημα Μακρόν», είχε πει πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «σεβασμό» από τον Ρετζέπ Ταφίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για περιορισμό ελευθεριών των τούρκων πολιτών. Ακολούθησε νέα επίθεση του γάλλου προέδρου για την Αρμενία.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει έτοιμος για διάλογο, αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε και θρησκευτικό πόλεμο στη Γαλλία, με επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν στο όνομα του Ισλάμ. Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι σχέσεις τους ήταν ξανά σε ένταση και λόγω της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ