28-02-2021

Κορονοϊός: Τρίτο καθολικό lockdown στην Αγγλία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον (video)

Στόχος να περιοριστεί η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού - Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι περιορισμοί

Νέο πανεθνικό lockdown στην Αγγλία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (04/01) ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού.

«Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν τη μετάλλαξη», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, συμπληρώνοντας ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη του ιού, είναι ανησυχητική.

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι», σημείωσε.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων για όλους τους μαθητές και τους σπουδαστές οι οποίοι θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι εκτός αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους μέσω τηλεργασίας ή ανήκουν σε κατηγορίες εργαζομένων που παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και το BBC.

Το νέο απόλυτο lockdown θα ισχύσει ως νόμος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες πρέπει από τώρα να τηρούν τους νέους κανόνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα νέο, περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο Τζόνσον εγκαταλείποντας την πολιτική lockdown ανά περιφέρεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι», είπε.

Τα σχολεία λειτουργούν σαν φορείς μετάδοσης

Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά «λόγω της σημασίας της εκπαίδευσης για τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι τα παιδιά είναι πολύ απίθανο να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και από τη μετάλλαξη του κορονοϊού, ωστόσο τα σχολεία μπορεί να λειτουργούν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Μετακινήσεις μόνο για πέντε λόγους

Ο Τζόνσον έκανε γνωστό πως οι μετακινήσεις από το σπίτι θα επιτρέπονται μόνο για πέντε λόγους.

1.Για να πάνε στην εργασία τους στην περίπτωση που κρίνεται αδύνατη η δουλειά από το σπίτι.

2.Για αγορά απαραίτητων τροφίμων και φαρμάκων

3.Για σωματική άσκηση μαζί με ακόμη ένα άτομο, μια φορά τη ημέρα.

4.Για παροχή βοήθειας σε τρίτο άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη.

5.Για γιατρό και για νοσοκομείο ή αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Έξοδος από την καραντίνα μέσα Φεβρουαρίου

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Καθώς η Βρετανία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τα κρούσματα ημερησίως καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, οι επικεφαλής ιατροί αξιωματούχοι της χώρας προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της Covid-19 μπορεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας μέσα στις επόμενες 21 ημέρες.

Η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού, σημειώνουν αξιωματούχοι και ενώ αναγνωρίζουν ότι η πανδημία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, λένει ότι υπάρχει φως του τούνελ, που είναι οι εμβολιασμοί.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μίλησε για «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αλλά ακόμη και με την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στη χώρα, ο αριθμός μολύνσεων και θανάτων λόγω της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από την Covid-19, ενώ σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 58.784 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα από το βραδινό διάγγελμα Τζόνσον, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την επιβολή του αυστηρότερου lockdown μετά τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ