16-05-2021

Κορονοϊός: Σε πιο σκληρό lockdown το Λονδίνο – Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού με ραγδαία διασπορά

Tα σχολεία θεωρούνται σημαντικός παράγοντας της εξάπλωσης

Σε νέο πιο σκληρό lockdown προχωρά το Λονδίνο μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Όπως είπε το Λονδίνο και τμήματα του Έσσεξ και του Χέρτφορντσάιρ θα μετακινηθούν στο υψηλότερο επίπεδο την Τετάρτη, δηλαδή στην ανώτατη βαθμίδα των περιοριστικών μέτρων.

«Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 00.01 τοπική ώρα, την Τετάρτη», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Το πέρασμα στο τρίτο επίπεδο συναγερμού προβλέπει το κλείσιμο των ξενοδοχείων, των παμπ, των εστιατορίων, που θα μπορούν μονάχα να κάνουν διανομές ή να παρέχουν υπηρεσίες take away, και των πολιτιστικών χώρων όπως των κινηματογράφων, των θεάτρων και των μουσείων.

Οι εργαζόμενοι, εφόσον μπορούν, θα πρέπει να εργάζονται στο σπίτι και οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται, με την απαγόρευση να συναντάται κανείς με μέλη άλλων νοικοκυριών, περιλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων, με σπάνιες εξαιρέσεις.

Σχολεία, καταστήματα και κέντρα αισθητικής και κομμωτικής μπορούν να λειτουργούν.

Οι υπουργοί έλαβαν την εν λόγω απόφαση δύο ημέρες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένη να γίνει η προβλεπόμενη αναθεώρηση της κατάστασης, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα είναι υψηλότερος από ότι όταν τέθηκαν οι περιορισμοί, με τα σχολεία να θεωρούνται σημαντικός παράγοντας της εξάπλωσης.

Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντοπίστηκε στη Βρετανία μια μετάλλαξη του κορονοϊού με ραγδαία διασπορά, με πάνω από 1.000 περιπτώσεις να έχουν εντοπιστεί κυρίως στη νότια Αγγλία.

Καθώς οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν ξεκινήσει, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν καλύπτει τη μετάλλαξη.

Μεταλλάξεις του ιού έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ενώ και η νέα μετάλλαξη δεν προκαλεί ανησυχία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ