11-04-2021

Ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, με πρώτη μια νοσηλεύτρια εντατικής (video)

«Αισθάνομαι ανακουφισμένη»

Κορυφαία στιγμή για τις ΗΠΑ αποτέλεσε ο εμβολιασμός της πρώτη εργαζόμενης σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα 14/12 . Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, χορηγήθηκε στη νοσοκόμα εντατικής Σάντρα Λίντσεϊ, στο Long Island Jewish Medical Center, στο Κουίνς, ενώ η διαδικασία του εμβολιασμού μεταδόθηκε ζωντανά και την παρακολούθησε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Όπως αναφέρει η New York Post, πρόκειται για το πρώτο άτομο στη Νέα Υόρκη αλλά και στις ΗΠΑ που κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με το CNN, μετά τον εμβολιασμό της η Σάντρα δήλωσε το εξής:

«Αισθάνομαι σήμερα ανακουφισμένη. Ελπίζω να σημαίνει το ξεκίνημα του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είμαστε σε μια πανδημία και όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να μπει ένα τέλος και να μην εγκαταλείψουμε γρήγορα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε αποστάσεις.

Πιστεύω στην επιστήμη. Ως νοσοκόμα η δουλειά μου καθοδηγείται από την επιστήμη. Ενθαρρύνω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο».

Κύμα πανηγυρισμού

Λεπτά μετά τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας, γύρω στις 09.30 το πρωί της Δευτέρας 14/12 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ένα tweet:

«Χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο. Συγχαρητήρια ΗΠΑ! Συγχαρητήρια, κόσμε!».

Οι πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις άρχισαν να μεταφέρονται στα κέντρα διανομής στις ΗΠΑ την Κυριακή 13/12, μόλις 11 μήνες αφότου η χώρα κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα Covid-19.

Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 16.286.343 κρούσματα και 299.489 θανάτους από τον ιό.

Στη Νέα Υόρκη, εκτός της νοσηλεύτριας Σάντρα Λίντσεϊ, ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Lenox Hill θα είναι επίσης μεταξύ των πρώτων που θα κάνουν το εμβόλιο δημοσίως τη Δευτέρα 14/12, στο Long Island Jewish Medical Center στο Κουίνς, σύμφωνα με το Northwell Health, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα στην πολιτεία.

«Ο δρ. Ντούρασο και η νοσηλεύτρια Λίντσεϊ έχουν εργαστεί ακούραστα για να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών με Covid-19, από τότε που η επιδημία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη πριν από 10 μήνες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Northwell.

«Ελπίζουν και οι δύο ότι η προθυμία τους να βρεθούν μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν στην περιοχή θα αποτελέσει παράδειγμα στο γενικό σύνολο για να επωφεληθεί αυτής της σωτήριας για τη ζωή θεραπείας».

Νοσοκομεία στο Τέξας, στη Γιούτα και τη Μινεσότα γνωστοποίησαν επίσης ότι αναμένουν να παραλάβουν σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου επιλεγμένα νοσοκομεία, οι οποίες θα χορηγηθούν αμέσως.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ