Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Oxfam και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι, το πλουσιότερο 10% στον πλανήτη παράγει παγκοσμίως περίπου το 50% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε αντίθεση με το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το οποίο είναι υπεύθυνο για μόλις το 10 % των εκπομπών, παρά το γεγονός ότι η γη πλέον απειλείται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταιγίδες, ξηρασίες, και άλλες σοβαρές κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση της Oxfam, «Extreme Carbon Inequality», παρέχει νέες εκτιμήσεις των εκπομπών κατανάλωσης του τρόπου ζωής των πλουσίων και των φτωχών πολιτών στις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας βοηθούν στη διάλυση του μύθου κατά τον οποίο οι πολίτες στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες είναι περισσότερο υπαίτιοι για την κλιματική αλλαγή.

Αν και οι εκπομπές αυξάνονται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι για την παραγωγή των αγαθών που καταναλώνονται σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών τους, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τους πολίτες στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι πρέπει να είναι η αρχή της οικοδόμησης μιας πιο ανθρώπινης οικονομία για όλους – όχι μόνο για τους “έχοντες”- αλλά και για τους “μη έχοντες”, φτωχότερους ανθρώπους που είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι και τις πλέον ευάλωτες ομάδες απέναντι στις συνέπειες της κλιματική αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής της Oxfam της πολιτικής για τα τρόφιμα και το κλίμα, Τιμ Γκορ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί 175 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι κατά μέσο όρο κάποιος από το κατώτερο μέρος του 10% του πληθυσμού.

Κάποιος που ανήκει στο πλουσιότερο 10% των πολιτών στην Ινδία χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, μόνο το ένα τέταρτο του άνθρακα σε σχέση με κάποιον από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εκπομπές κάποιου από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού της Ινδίας είναι κατά μέσο όρο μόνο το ένα εικοστό σε σχέση με κάποιον που ανήκει στο φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Στην Κίνα οι συνολικές εκπομπές των φτωχότερων, το ήμισυ του πληθυσμού της, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μόνο το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών του πλουσιότερου 10% στις ΗΠΑ, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Η ακραία “ανθρακική” ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να κρατήσει ζωντανή την πιθανότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, και να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες κοινότητες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο κ. Γκορ.

Τέλος, η Oxfam ζητά η συμφωνία του Παρισιού να αναγνωρίσει την ανάγκη να καταγραφούν οι αναπόφευκτες και μη αντιμετωπίσιμες ζημίες και απώλειες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να εγγυηθεί ότι όλα τα έργα και οι δράσεις για το κλίμα θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας