11-05-2021

«Ναι» της Γερουσίας στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400

Μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό - Τι προβλέπει για τη Σούδα

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο –μεταξύ άλλων – ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ. Παρά την απειλή βέτο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η χρηματοδότηση της βάσης στη Σούδα με 50 εκατ. δολάρια. «Ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε εμάς, θα είναι προσβολή προς σημαντικό σύμμαχο», σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξελίξεις που έρχονται, ενώ η Σύνοδος Κορυφής δεν επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είδε… «βήμα μπροστά».

Οι πληροφορίες για κυρώσεις από τις ΗΠΑ έγιναν γνωστές από την Πέμπτη (10/12) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις επικαλείται στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, ώστε να πιέσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Πιο αναλυτικά, οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Με βάση τα όσα προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021. Ειδικότερα η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 και κατά της Άγκυρας για την αγορά από τη Ρωσία του οπλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο θα πάει στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία.

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός από τις κυρώσεις στην Τουρκία περιλαμβάνει και την απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την αποχώρηση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία αλλά και πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο στήριξαν και 75 ρεπουμπλικανοί βουλευτές παρά το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει σε αρνητική ψήφο και είχε απειλήσει με βέτο.

Την Τρίτη είχε γίνει το πρώτο βήμα καθώς το νομοσχέδιο αυτό πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 335 ψήφους έναντι 78, κάτι που έστειλε ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει στάση σε αυτό το ζήτημα.

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη και την Παρασκευή (11/12) και θα θέτουν στο στόχαστρο τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών.

Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και θα θέσουν σε δοκιμασία τη διπλωματία, που ήδη αντιμετωπίζει εντάσεις για θέματα από τη σύγκρουση στη Συρία έως έναν Τούρκο κληρικό που διαμένει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο «Reuters» πως ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις. Θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών CAATSA, που κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.

S-400 Τουρκία Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των S-400 αποτελεί εδώ και καιρό το «αγκάθι» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τους πρώτους τα S-400 δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στα αμερκανικά F-35 που αγοράσει η Τουρκία. Πολλοί γερουσιαστές «φώναζαν» για κυρώσεις και αυτές οι «φωνές» αυξήθηκαν μετά και τις δοκιμές από την Άγκυρα των συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων.

Η Άγκυρα απέκτησε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35.

S-400 Τουρκία Ρωσία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών S-400 ενώ εμφανίζεται ανοικτός και στην προμήθεια των αμερικανικών patriot.

s-4001

Επίσης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος ευχαριστούσε τους ευρωπαίους ηγέτες που σκέφτηκαν «λογικά», με την ΕΕ να «γαβγίζει», αλλά να μην τολμά να «δαγκώσει» την Άγκυρα…

Ερντογάν: Ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε εμάς, θα είναι προσβολή προς σημαντικό σύμμαχο

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Erntog;an δήλωσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.

«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.

«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν και συνέχισε: «Άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ