20-01-2021

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε Βρετανία για το εμβόλιο του κορονοϊού: Γιατί βιάζεστε;

Από τη μία ενθουσιασμός, από την άλλη ανησυχία...

Η σημερινή έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τη Βρετανία και η είδηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τον Μπόρις Τζόνσον και μεγάλη μερίδα βρετανών πολιτών.

Δεν ήταν ανάλογος, όμως, ο ενθουσιασμός της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα, καθώς σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τονίζει ότι: «ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Ο EMA συμπληρώνει ότι η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Παρόμοια άποψη φαίνεται πως έχει και ένας γερμανός ευρωβουλευτής. Ότι δηλαδή η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ