25-01-2021

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Apple από την Ιταλία για παραπλανητική διαφήμιση (video)

Έγινε λόγος για ανεύθυνη εμπορική πρακτική

Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία Apple επέβαλε η ιταλική αρχή ανταγωνισμού για επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές σχετικά με τα iPhone.

Σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή αναφέρει πως η εταιρεία διαφήμισε ότι αρκετά μοντέλα iPhone είναι αδιάβροχα, χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι αυτό ισχύει μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι σκοπίμως απέκρυψε το γεγονός ότι η ένδειξη «water resistant» σε κάποια από τα μοντέλα iPhone τα οποία διαφημίζονται ως τέτοια, αφορά σε εργαστηριακές δοκιμές με αποσταγμένο νερό. Αυτό όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την συνηθισμένη χρήση.

Διότι στην πραγματική ζωή, τα smartphone έρχονται σε επαφή με το νερό εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, πχ μιας πτώσης. Και, κατά κανόνα, εκεί όπου πέφτουν το νερό συνήθως δεν είναι ούτε ήρεμο ούτε καθαρό σαν αυτό του εργαστηρίου.

Η Apple θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωμένη να επισκευάσει δωρεάν ή να αντικαταστήσει τις συσκευές που υπέστησαν βλάβη σχετιζόμενη με νερό

Η ιταλική αρχή κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον κολοσσό σε προϊόντα τεχνολογίας για παράλογη αποποίηση ευθυνών, δηλαδή ότι η εγγύηση για τα κινητά τηλέφωνα δεν καλύπτει ζημιές που προκλήθηκαν από υγρά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραπλανητική τακτική κατά των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η άρνηση της Apple να παρέχει υπηρεσία εγγύησης όταν τα εν λόγω μοντέλα iPhone υπέστησαν ζημιά από υγρά ισοδυναμούσε με ανεύθυνη εμπορική πρακτική και κατ’ επέκταση είχε ως αρνητικό πρόσημο να αφήνει εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες των συσκευών αφού έπεσαν στην παγίδα εν αγνοία τους και αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος επισκευής.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ