20-01-2021

Κομισιόν για κορονοϊό: Οι πρώτοι πολίτες μπορεί να κάνουν το εμβόλιο πριν τα τέλη Δεκεμβρίου (video)

«Εβδομάδες πριν, είχα πει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών» - Ούτε λέξη για την Τουρκία από την πρόεδρο της Κομισιόν

Για τον κορονοϊό, τα εμβόλιο και τις προσπάθειες της Κομισιόν μίλησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και έβγαλε ειδήσεις… Ούτε λέξη για την Τουρκία από την πρόεδρο της Κομισιόν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής. 

«Μέχρι τώρα η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά αλλά αυτό που μετρά είναι εμβολιασμοί», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε:

«Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και αλυσίδα ψύξης (σ.σ για εμβόλια που πρέπει να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όπως της Pfizer στους -75 βαθμούς Κελσίου), κέντρα εμβολιασμού, εκπαίδευση του προσωπικού. Εν ολίγοις τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη εκατομμυρίων δόσεων. Γιατί αυτό είναι το «εισιτήριό» μας για να τελειώσουμε την πανδημία».

Η πανδημία παραμένει σοβαρή, με σχεδόν 3.000 θανάτους καθημερινά, ο κορονοϊός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε η κυρία Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναγνωρίζοντας πως σε κάποιες περιοχές, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι υπερπλήρεις.

«Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση. Ξέρω ότι οι καταστηματάρχες, οι μπάρμαν, και σερβιτόροι των εστιατορίων θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί. Αλλά πρέπει να μάθουμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πρόωρη χαλάρωση θα φέρει το ρίσκο ενός τρίτου κύματος μετά τα Χριστούγεννα», τόνισε ακόμα και συνέχισε: «Εβδομάδες πριν, είχα πει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία και με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο «Reuters» ευρωπαίος αξιωματούχος, είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών, ενώ είχε προηγηθεί αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άδεια κυκλοφορίας.

Ούτε λέξη για την Τουρκία από την πρόεδρο της Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, ούτε λέξη για την Τουρκία και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης – 11ης Δεκεμβρίου δεν είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία συμμετείχε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα της -ομολογουμένως – μακράς ατζέντας, αλλά όχι στην Τουρκία. Η στάση της Προέδρου είναι χαρακτηριστική ως προς την αναποφασιστικότητα που επικρατεί για το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ για την Τουρκία.

Αντίθετα, αναφορές έκαναν κάποιοι ευρωβουλευτές, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ που επανέλαβε την άποψή του για σκληρή απάντηση στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της στη συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, αλλά και στο θέμα των εμβολίων για τον κορονοϊό.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές», σε σχέση με την συνομολόγηση της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΗΒ – ΕΕ, δήλωσε απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλά προετοιμασμένη για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά φυσικά προτιμούμε να έχουμε μια συμφωνία», επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της ΕΕ στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ