19-01-2021

Τι προβλέπει η στρατιωτική συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» – Γιατί αποχωρούν οι ΗΠΑ

Επίσκεψη στην Ταϊβάν πραγματοποίησε ο αμερικανός υποναύαρχος Στάντμαν

Οριστικοποιήθηκε επίσημα την Κυριακή (22/11) το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνθήκης «Ανοιχτών Ουρανών» περίπου έξι μήνες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε πως θα αποσυρόταν από τη συμφωνία αυτή, που έχει σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επιτρέποντας σε κάθε χώρα – συμβαλλόμενο μέρος να επιθεωρεί τις στρατιωτικές κινήσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της άλλης.

Η συνθήκη, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι άλλες 33 χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να την τηρούν.


«Σήμερα, συμμορφούμενες προς την ειδοποίηση που είχαν επιδώσει προηγουμένως, οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών με άμεση ισχύ. Η Αμερική είναι πλέον ασφαλέστερη με την κίνηση αυτή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δυνάμει της συμφωνίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι η Μόσχα επιβάλλει περιορισμούς στη συμφωνία, ειδικά στον εναέριο χώρο του Καλίνινγκραντ, θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η Μόσχα έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πτήσεις στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως η αποχώρηση της Ουάσινγκτον δεν καθιστά αυτόματα τη συμφωνία ανώφελη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε πως το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στη Συνθήκη «Ανοιχτών Ουρανών», εξηγώντας πως παραμένει κλειδί στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθούν οι εξοπλισμοί.


«Λυπούμαστε βαθιά που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λάβουν το μέτρο αυτό και τώρα το εφαρμόζουν», τόνισε ο Μάας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αξίωσε να λάβει γραπτές εγγυήσεις από τις υπόλοιπες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών και κράτη μέλη του NATO ότι δεν θα μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις ΗΠΑ στο εξής.

Τόνισε επίσης ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Ευρώπης δεν θα εξαιρεθούν από τις ρωσικές πτήσεις παρατήρησης. Η συμφωνία αυτή είχε συναφθεί ώστε «να αποφεύγονται εκπλήξεις» χάρη στη «συνεργασία», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταϊβάν: Επίσκεψη πραγματοποίησε ο αμερικανός υποναύαρχος Στάντμαν

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν, ο οποίος επιβλέπει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για μία επίσκεψη υψηλόβαθμού αξιωματούχου, που δεν είχε προαναγγελθεί και θα μπορούσε να εκνευρίσει την Κίνα, όπως δήλωσαν την Κυριακή (22/11), δύο πηγές στο «Reuters».

Στις πηγές συγκαταλέγεται και ένας αξιωματούχος από την Ταϊβάν που έχει λάβει γνώση για την επίσκεψη του Στάντμαν και την επιβεβαίωσε. Οι πηγές μίλησαν ανώνυμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Στάντμαν είναι διευθυντής της υπηρεσίας J2, που έχει την αρμοδιότητα της στρατιωτικής κατασκοπείας στη Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ, για την Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την Κυριακή (22/11), ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος έφτασε στην Ταϊβάν, αλλά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, δηλώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε δημόσια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ