23-02-2021

Κυρώσεις στον Λουκασένκο επέβαλε η ευρωπαϊκή Ένωση – Με βάση τις αποφάσεις για τη Λευκορωσία

Η απόφαση ακολουθεί τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Οκτωβρίου 2020 για τη Λευκορωσία

Στον Αλεξάντερ Λουκασένκο και ακόμη 14 μέλη των Αρχών της Λευκορωσίας επέβαλε κυρώσεις το Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή (06/11) για βίαιη καταστολή και εκφοβισμό ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων μετά τις Προεδρικές εκλογές 2020 στη Λευκορωσία. Ανάμεσα στους 14 είναι και ο γιος του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Βίκτορ Λουκασένκο.

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν τώρα για συνολικά 59 άτομα, περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταξιδιού και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που απαριθμούνται.


Η απόφαση ακολουθεί τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Οκτωβρίου 2020 (όταν συζητήθηκε και η τουρκική προκλητικότητα) σχετικά με την ανταπόκριση της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, στα οποία το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τη βία που ασκούν οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά οντοτήτων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το «πράσινο» φως είχε ανάψει από τον Αύγουστο για κυρώσεις.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσθέσει οκτώ μέλη του συριακού καθεστώτος στον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Συρία, υπό το φως των πρόσφατων υπουργικών διορισμών τους.

Αυτή η απόφαση ανεβάζει σε 288 τον συνολικό αριθμό ατόμων στα οποία επιβάλεται από απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. 70 οντότητες υπόκεινται επίσης σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.


Οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα κατά του συριακού καθεστώτος θεσπίστηκαν το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού άμαχου πληθυσμού. Εταιρείες και εξέχοντες επιχειρηματίες που επωφελούνται από τους δεσμούς τους με το καθεστώς και από την πολεμική οικονομία υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις. Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Συρίας στην ΕΕ και περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή για την παρακολούθηση διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στη σύγκρουση της Συρίας. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μόνιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ