28-11-2020

«Μήνυμα» Πομπέο στην Τουρκία: Ο εκφοβισμός δε λύνει τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε τηλεοπτική συνέντευξη, αναφέρθηκε στους νομικούς μηχανισμούς και στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων

Το μήνυμα πως ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης της διαμάχης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα το αντιληφθούν και θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε νομικούς μηχανισμούς και το διεθνές δίκαιο οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν. «Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα ύδατα. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, το διεθνές δίκαιο, οι οποίοι μπορούν να το επιλύσουν. Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε μέρος, το οποίο εμπλέκεται, θα το αντιληφθεί και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.


Ειδικότερα, η ερώτηση του δημοσιογράφου στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αφορούσε την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη και αν το ΝΑΤΟ έχει χάσει την Τουρκία. «Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε την Τουρκία να είναι καλός εταίρος του ΝΑΤΟ για να βοηθάει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας», ανέφερε ξεκινώντας την απάντησή του ο Μάικ Πομπέο και στη συνέχεια χαρακτήρισε ατυχή την αγορά των S-400, παροτρύνοντας την Άγκυρα να αναθεωρήσει και να κάνει πίσω. «Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να κάνουν πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τουρκικοί ισχυρισμοί για S-400: Δεν τους ενεργοποιήσαμε κατά ελληνικών F-16

Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστοιχιών, S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υποστηρίζει τώρα η Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Ιδρύματος, World Affairs Council, είπε: «Σε καμιά περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Είναι εκτός πάσης συζήτησης. Ακόμα κι αν έχουν γίνει δοκιμές του συστήματος (σ.σ. S-400), εμείς ως μέλη του ΝΑΤΟ, συντονίζουμε τις δραστηριότητές μας μέσω των στρατιωτικών καναλιών της συμμαχίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μερίδα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρθηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των S-400, προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά F-16, τα οποία είχαν πετάξει στην Κύπρο, στο τέλος του Αυγούστου.

Οι πληροφορίες αυτές λέγεται πως προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια κύκλων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400.

Προειδοποιήσεις για κυρώσεις

Ως γνωστόν, τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι η ενεργοποίηση, ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία αυτών των οπλικών συστημάτων αποτελούν απειλή για τα εναέρια μέσα-αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Το Κογκρέσο, μάλιστα, με απόφασή του, έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, εφόσον προβεί σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση των S-400. Έως τώρα η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει προβεί μόνο σε δοκιμές αυτών των οπλικών συστημάτων, που, όπως φημολογείται, αγοράστηκαν με χρήματα του Κατάρ, και όχι σε επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, αν λέγει την αλήθεια ή όχι ο τούρκος πρέσβης, είναι βέβαιον ότι ο ίδιος, με αυτή τη δήλωσή του, επεδίωκε να καθησυχάσει την αμερικανική πλευρά. Πόσο μάλλον, αφού η Τουρκία θέλει να πείσει ότι, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν στρέφεται κατά άλλων «συμμάχων» της. Ακόμα, όμως, κι αν δεν συνέβη αυτό το περιστατικό, η Τουρκία επανειλημμένως έχει στραφεί κατά «συμμάχων» της στο ΝΑΤΟ.

Έχει στραφεί τόσο κατά γαλλικού πολεμικού πλοίου στη Μεσόγειο, όσο και κατά της Ελλάδας, όπως φάνηκε με τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, να μπαινοβγαίνουν στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.


Κύπρος: Τα ελληνικά F-16

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Αυγούστου του 2020, ελληνικά F-16 πέταξαν, από την Κρήτη στην Κύπρο, δίχως να τα αντιληφθεί η τουρκική αεράμυνα, όπως αναφέρουν ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι.

Κάτι που προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό και ανησυχία στην τουρκική πλευρά, η οποία, πολύ μετά, και αφού τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επέστρεφαν στη βάση τους, έσπευσε να απογειώσει τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να «αναχαιτίσουν» τα ελληνικά.

Ήταν, όμως, αργά. Τα ελληνικά είχαν εκτελέσει την αποστολή τους και επέστρεφαν στη βάση τους. Στο μεταξύ, άλλα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί, προκειμένου να εμποδίσουν τα τουρκικά να «παρενοχλήσουν» τα ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την αποστολή τους.

Κατά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα περί χρήσεως των S-400 εναντίον των ελληνικών F-16, από τα ρωσικά συστήματα λέγεται ότι ενεργοποιήθηκαν μόνο τα ραντάρ για τον εντοπισμό των ελληνικών F-16. Όχι, όμως, ότι «λοκαρίστηκαν» τα μαχητικά αεροσκάφη. Ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι, δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lawandorder.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνω – κάτω με την «παράλληλη» καταγραφή κρουσμάτων στη χώρα: Με κενά τα επίσημα στοιχεία

«Φωτιά» στην κυβέρνηση βάζουν τα δημοσιεύματα του «Βήματος της Κυριακής» και της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» τα οποία κάνουν λόγο για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων...

Ενοχλημένη η Αφροδίτη Γραμμέλη με την Παπαθωμά: Νιώθω αφόρητα προσβεβλημένη – Τι συνέβη (video)

Ενοχλημένη είναι η Αφροδίτη Γραμμέλη με τις δηλώσεις της Θεοφανίας Παπαθωμά. Η ηθοποιός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «The 2night show» και σχολίασαν στην εκπομπή «Pop...

Κορονοϊός: Οι εστιάτορες ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου τα Χριστούγεννα (video)

Πήραν θέση και τόνισαν πως είναι καλύτερα να μείνουν κλειστά, παρά να ακολουθηθεί ένα… σχέδιο «ακορντεόν» για τα εστιατόρια. Αυτό διαμηνύουν οι εστιάτορες στην...

Super League 1: Κόλλησαν… στο «μηδέν» (0-0) ΑΕΛ και Ατρόμητος (video)

Μακριά απ’ το γκολ έμειναν η ΑΕΛ κι ο Ατρόμητος στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 10ης αγωνιστικής της Super League 1, με...

Κορονοϊός: «Μπλόκα» παντού στους δρόμους της Αθήνας – Μπαράζ ελέγχων σε κομβικά σημεία (video)

Ευρείας κλίμακας εξόρμηση πραγματοποιούν από το βράδυ της Παρασκευής (27/11), αστυνομικές δυνάμεις, στήνοντας μεγάλα «μπλόκα» σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να ελέγξουν διερχόμενα...

Βολές και από τη Γεννηματά στον Μητσοτάκη: Στην πράξη δεν κάνει τίποτα για το ΕΣΥ

Άμεση στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα των υγειονομικών ζητεί από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε...