11-02-2021

Γερμανία και Γαλλία κατά της Τουρκίας – «Να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους υπό τον ΟΗΕ», είπε ο Βέμπερ

«Κυρώσεις σε αυταρχικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο επικεφαλής της γερμανός Ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσαν την Πέμπτη (08/10) την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δήλωσε ότι «η Κύπρος υπέφερε τις τουρκικές προκλήσεις και επιθέσεις για πολύ καιρό. Η ομάδα του ΕΛΚ στο ΕΚ ανησυχεί σοβαρά για τα τουρκικά σχέδια για το “άνοιγμα” των Βαρωσίων».

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ «μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε παραβίαση στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Βαρώσια και θα υπονομεύσει τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Πλήρης συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ

«Απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ. Αυτό σημαίνει την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το αυτά τα ψηφίσματα. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει ενέργειες που θα έβλαπταν τις προοπτικές για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, και οι οποίες δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή», σημείωσε.

Γαλλία για Τουρκία: Κυρώσεις σε αυταρχικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας

Την ίδια ώρα και νωρίτερα, κατά της «λογικής των τετελεσμένων» και του «εκφοβισμού» στην Ανατολική Μεσόγειο, τάχθηκε ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά την ομιλία του στο φόρουμ της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, GLOBSEC 2020, φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφέστατα, την Τουρκία.

«Στο εξής – είπε – όταν τα συμφέροντα μας απειλούνται, πρέπει να δρούμε από κοινού, αναλαμβάνοντας το ρόλο μας, χωρίς να αρνούμαστε το διάλογο».

Και πρόσθεσε: «Αυτό κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο ενάντια στη λογική του τετελεσμένου γεγονότος και στον εκφοβισμό, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση».


Τουρκία: Σπάσιμο του εμπάργκο στη Λιβύη

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκτός των άλλων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της Τουρκίας να σπάσει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Επικέντρωσε, δε, στο «σοβαρό», όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό, οπότε, προ μηνών, ένα «συμμαχικό» πλοίο, της Τουρκίας, έστρεψε τα κανόνια του εναντίον ενός άλλου «συμμαχικού», γαλλικού.

«Τον περασμένο Ιούνιο – είπε – ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού κινήθηκε εχθρικά κατά της γαλλικής φρεγάτας, Le Courbet, που δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εκτελεί τις διαταγές του ΝΑΤΟ για την επίβλεψη των παράνομων ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διοίκηση της φρεγάτας, Le Courbet, υποψιαζόταν ένα τουρκικό εμπορικό σκάφος, το Cirkin, ότι παίρνει μέρος στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη».

Ο ίδιος εξήρε το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση σε αυτό το περιστατικό:

– «Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου ο γενικός γραμματέας του ανέλαβε την ευθύνη για τη θέσπιση μέτρων ασφαλείας προς αποφυγήν τέτοιων συμπεριφορών μεταξύ συμμάχων».

-«Σε επίπεδο ΕΕ, όπου οι 27 αποφάσισαν, στις 21 Σεπτεμβρίου, την επιβολή κυρώσεων στη ναυτιλιακή εταιρεία που ευθύνεται για τις δραστηριότητες παραβίασης του εμπάργκο προς τη Λιβύη από το τουρκικό πλοίο, Cirkin».

Σκληρή στάση

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μιλώντας, μάλιστα, σε σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι «αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που αρμόζει σε αυταρχικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας».

Πόσο μάλλον, υπογράμμισε, αφού δεν είναι δυνατόν να ζητούνται κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή δεν ζητούνται για την Τουρκία. «Αυτήν την προσέγγιση – παρατήρησε – όσοι δικαίως ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να τολμήσουν να την υιοθετήσουν και ενάντια στην Τουρκία».

Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας για μια ακόμη φορά την Άγκυρα, «δε γίνεται να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ κρύβοντας τέτοιες συμπεριφορές κάτω από το χαλί. Πρέπει να κατονομάσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, σθεναρά, στο πλαίσιο του διαλόγου».


Αιχμές για την ΕΕ

Αφού έκανε, πάντως, τη διαπίστωση ότι «η διεθνής ζωή γίνεται κάθε μέρα και σκληρότερη», άφησε αιχμές για την διεθνή εικόνα της Ευρώπης, λέγοντας: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Σήμερα, το μπλοκ που εκπροσωπούμε, αμφισβητείται, περιθωριοποιείται, και περιορίζεται στην άσκηση επιρροής».

Με αφορμή, τέλος, «την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, και σήμερα το Ναγκόρνο -Καραμπάχ», τόνισε ότι πρόκειται για «τη διεθνοποίηση και την επιδείνωση κρίσεων με τοπικές ρίζες» και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι:

«-Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται.

-Ξένοι μισθοφόροι εισρέουν σε εμπόλεμες περιοχές.

-Εργαλειοποιούνται οι μεταναστευτικές ροές.

-Υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση και παραποίηση γεγονότων, μέθοδοι που λειτουργούν ως νέες στρατηγικές άσκησης επιρροής.

-Η αποσταθεροποίηση χρησιμοποιείται και εξελίσσεται σε αναπόσπαστο εργαλείο άσκησης επιβολής».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lawandorder.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ