12-02-2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μισέλ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και μίλησαν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μισέλ για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης της με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ακόμα, ότι θα εγείρει το όλο ζήτημα των παραβιάσεων της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η κυβέρνηση της Κύπρου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις»

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις, δήλωσε, νωρίτερα την Τετάρτη (07/10), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στο ψευδοκράτος. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε εθνικιστικό σόου και τη Λευκωσία να έχει αντιδράσει.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας «και προχωράμε με την κατάθεση βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών». Ταυτόχρονα, γίνονται παραστάσεις σε θεσμούς της ΕΕ και το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις εξελίξεις για την Αμμόχωστο.

«Βρισκόμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε ο κ. Κούσιος. Όπως σημείωσε, το πρωί της Τρίτης (06/10), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον γγ των ΗΕ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία. «Η διπλωματική μας αποστολή είναι συνεχής και δεν θα φεισθούμε κόπων και ενεργειών για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την Τουρκία να παραβαίνει τα ψησίματα του ΣΑ 550 και 789.

Είναι μια σοβαρή εξέλιξη, με κανένα τρόπο δεν την υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε. Η αλλαγή του στάτους κβο, η παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ είναι ενέργεια που επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του γ.γ. των ΗΕ ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και ίσως να συνδέεται με τις διαδικασίες της ανάδειξης του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη και μπορεί να έγινε στην προσπάθεια της Τουρκίας να στηρίξει υποψηφιότητα συγκεκριμένου υποψηφίου για την ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά δεν παύει με κανένα τρόπο να είναι μια σοβαρότατη εξέλιξη που δεν αποδεχόμεθα με κανένα τρόπο και την οποία καταδικάζουμε» τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση τι ζητάει η Κύπρος από το Συμβουλίου Ασφαλείας, απάντησε ότι «δε θα επιδιώξουμε ψήφισμα, τα ψηφίσματα υπάρχουν, έχουμε επανειλημμένη επιβεβαίωσή τους και πέρυσι τον Οκτώβριο μετά από προσφυγή μας υπήρξε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιδίωξή μας είναι να έχουμε επαναβεβαίωση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και να έχουμε την επιβεβαίωση για προσήλωση στα ψηφίσματα αυτά, κάτι που επανέλαβε χθες ο γγ των ΗΕ», είπε.

Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι το τι θα υπάρξει, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες και τις επαφές των επόμενων ημερών μαζί με τα μόνιμα μέλη.

Ερωτηθείς γιατί το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της παραλίας των Βαρωσίων και όχι γενικότερα για τις απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος απάντησε «για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ούτε έγινε επέμβαση σε ιδιοκτησίες. Εντούτοις, η ενέργεια αυτή της Τουρκίας εμπεριέχει τη σοβαρότητά της και αυτή είναι η αλλαγή του στάτους κβο και η σαφής παραβίαση ψηφισμάτων του ΣΑ. Υπάρχει σαφής πρόνοια στο 789 ότι θα έπρεπε η πόλη των Βαρωσίων να περιέλθει κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ και ότι ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της. Οι ενέργειες αυτές, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της Τουρκίας, συνιστούν σαφέστατη παραβίαση των προνοιών» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας «δεν υποβοηθάει με κανένα τρόπο το κλίμα για έναν δημιουργικό, παραγωγικό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Είχαμε την αποχώρηση του “Yavuz” από την ΑΟΖ μας και το αντιμετωπίσαμε με κάθε επιφύλαξη, γιατί σημειώναμε την παρουσία του “Barbaros” να ενεργεί στην ΑΟΖ μας και τονίζαμε επίσης τις συνεχιζόμενες απειλές για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Δυστυχώς η Τουρκία προχώρησε με αυτή την ενέργεια» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις σε συνάρτηση με το θέμα της συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Κούσιος είπε ότι «την απάντηση την έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο την Τρίτη (06/10) με την ομόφωνη απόφασή του να προσέλθουμε σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ομόφωνη επίσης ήταν η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούμε να προσέλθουμε στις συνομιλίες κάτω από απειλές και τετελεσμένα».

Επισήμανε ακόμα ότι όλα θα αξιολογηθούν από το Εθνικό Συμβούλιο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, «προσήλωση στη διαδικασία επίλυσης, όχι όμως κάτω από απειλές και τετελεσμένα. Πρέπει να δούμε τις εξελίξεις, να αξιολογηθούν από τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θα πάμε στις συνομιλίες, θέλουμε τις συνομιλίες, θέλουμε επίλυση του Κυπριακού, αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε κάτω από απειλές και τετελεσμένα» ξεκαθάρισε.

Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς τους Αμμοχωστιανούς, ο κ. Κούσιος είπε ότι και ο ίδιος ως Αμμοχωστιανός θλίβεται «ιδιαίτερα από αυτό το γεγονός, όπως θλίβει κάθε Βαρωσιώτη και κάθε Κύπριο, ακόμη και Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για αυτή την ενέργεια. Χρειάζεται ομοψυχία, σχεδιασμός, συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να αποτρέψουμε αυτές τις ανεπιθύμητες εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσουμε τον λαό μας» σημείωσε.

Κληθείς να πει τι θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ευρωπαίους εταίρους στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας υπόψη ότι η ΕΕ έδωσε περιθώρια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Τουρκία ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, ο εκπρόσωπος είπε ότι «θα τους πούμε πώς επιτυγχάνεται καλύτερο κλίμα και δίνεται δυνατότητα για διάλογο» με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα αποστείλει επιστολές για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «τα θέματα θα τεθούν γραπτώς τόσο στον γ.γ. των ΗΕ, όσο και στους θεσμούς και στα μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ