24-10-2020

Συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Σχεδιάστηκε με στόχο να μειωθεί το ρίσκο συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο

Συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επετεύχθη σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών στα κεντρικά του Οργανισμού, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε στη σελίδα του ΝΑΤΟ ο μηχανισμός σχεδιάστηκε με στόχο να μειωθεί το ρίσκο συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι τεχνικές συζητήσεις, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από επαφές σε υψηλό επίπεδο τόσο με την Ελλάδα όσο και την Τουρκία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ καλωσόρισε τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων, «που επιτεύχθηκε μέσω των εποικοδομητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, αμφότεροι σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

«Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πεδίου διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της έντασης και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα συνεχίσω να βρίσκομαι σε στενή επαφή και τους δύο συμμάχους», τόνισε ο Γεν Στόλτενμπεργκ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμη μία διαδικασία στην οποία σύρρεται εν κρυπτώ και μία συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη

Για έλλειψη διαφάνειας κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΟΗΕ: Υπεγράφη συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη (video)

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

«Οι συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ που “δεν ήταν συνομιλίες”, ανακοινώθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Καλωσορίστηκαν από τον κ. Πομπέο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν “μηχανισμό για τον αέρα, θάλασσα και σύνορα στο Αιγαίο. Και σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε “μηχανισμός αποκλιμάκωσης”. Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμη μία διαδικασία στην οποία σύρρεται εν κρυπτώ και μία συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Μετωπική» Ερντογάν με ΗΠΑ: Δοκιμάζουμε τους ρωσικούς S-400, δε θα ζητήσουμε και άδεια