22-10-2020

Ομιλία – κόλαφος για την Τουρκία και τον Ερντογάν από τον Αναστασιάδη στον ΟΗΕ (video)

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - «Διάλογος ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο», το μήνυμά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου κατήγγειλε από το βήμα της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης. Θέτοντας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τις απειλές, τις παραβιάσεις και την αντιπαραγωγική στάση που επιδεικνύει τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και ευρύτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Διάλογος ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο», το μήνυμά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε την τουρκική υποκρισία, ενώ εξέθεσε ξεκάθαρα τα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα για επίτευξη μίας λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε δορυφορικά στην αίθουσα της ΓΣ του ΟΗΕ, όπου τα κράτη εκπροσωπούνται από τους μόνιμους αντιπροσώπους, ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και για τις επεμβάσεις που επηρεάζουν την εδαφική ακεραιότητα και προκαλούν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Δυστυχώς, επεσήμανε, παρά τις θετικές εξελίξεις για σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, «η Τουρκία επίμονα και ενσυνείδητα κλιμακώνει τις εντάσεις, διά της εφαρμογής των επεκτατικών της σχεδίων μέσω της χρήσης βίας».

Αναφερόμενος ειδικά στις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η χώρα και ο λαός μας εξακολουθούν να υποφέρουν από την εισβολή και την κατοχή και παρά την εποικοδομητική εμπλοκή του ιδίου και των προκατόχων του για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης, η Κύπρος παραμένει η τελευταία μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την πρόθεση του Γ.Γ. να αναμιχθεί προσωπικά στην επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε επανειλημμένα μεταφέρει τη δέσμευσή μας για άμεση επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπέδειξε για άλλη μια φορά πως προϋπόθεση για την ειρηνευτική διαδικασία αποτελεί αυτή να μην γίνεται υπό καθεστώς απειλών.

«Για να αρχίσουν οι συνομιλίες με ρεαλιστική προοπτική επιτυχίας, είναι επιτακτική η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να συμβάλλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστη διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους και όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού και απειλών», υπογράμμισε, καταγγέλλοντας τις νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου. «Αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε με παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε με απειλές για επικείμενο άνοιγμα τις περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, που βρίσκεται υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτήματα και υποκρισία

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας μεγάλη λύπη για το γεγονός πως ο τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διακαής πόθος και σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση ή επιβολή λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ενώ, όπως είπε, η λύπη του έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά την ομιλία Ερντογάν από το ίδιο βήμα.

«Εκείνο που είναι πιο απογοητευτικό είναι η ανώφελη προσπάθεια του κ. Ερντογάν, αψηφώντας πλήρως τις ιστορικές αλήθειες, να παρουσιάσει ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες που ανέλαβαν οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι», τόνισε. «Δε θα περίμενα ποτέ», πρόσθεσε, ότι μια χώρα που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα ψηφισμάτων των ΗΕ, αποφάσεων του Σ.Α. καθώς και του ΕΔΑΔ για την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% της χώρας μας θα ισχυριζόταν ότι «πίσω από την ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και λίγο καιρό, υπάρχουν χώρες που ενεργούν με την αντίληψη ότι ο νικητής τα παίρνει όλα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος έθεσε σειρά ρητορικών ερωτημάτων, που έχουν προφανή απάντηση την Τουρκία, για να αποδείξει πόσο προβληματικός είναι ο περιφερειακός της ρόλος:

  • Ποια χώρα χρησιμοποιεί την ισχύ για «να τα πάρει όλα;»
  • Ποια χώρα προτιμά μια διακρατική συμπεριφορά βασισμένη στην ισχύ παρά στους κανόνες;
  • Πόσο αντιφατική είναι η αναφορά του κ. Ερντογάν ότι: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα, τις διευθετήσεις και τα νόμιμα συμφέροντα οποιουδήποτε, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή».
  • Ποια χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο;
  • Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία;
  • Ποια χώρα επενέβηκε στρατιωτικά στη Λιβύη;
  • Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;
  • Ποια χώρα παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ;


Ανέδειξε, επίσης, την υποκρισία των Τούρκων σε σχέση με τους Τ/κ, διερωτώμενος ποιου τα συμφέροντα αγνοούνται όταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας περιορίζουν κατά 44% την κυπριακή ΑΟΖ, εις βάρος και των Ε/κ και των Τ/κ, και υπενθυμίζοντας τις σχετικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την εγκαθίδρυση Εθνικού Κυρίαρχου Ταμείου για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων επί των εσόδων των υδρογονανθράκων. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την πρότασή του για τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού προς όφελος της τ/κ κοινότητας.

Άρα, τόνισε ο Πρόεδρος, «οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι οι παράνομες ενέργειές της στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι ψευδείς και άκυροι, όπως ψευδείς και άκυροι είναι οι ισχυρισμοί της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Αν ο Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τη θέση περί επίλυσης διαφορών με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για ένα ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο, διερωτήθηκε περαιτέρω, τονίζοντας ότι «το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς, σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός».

«Από τα όσα έχω αναφέρει», είπε και συνέχισε: «Είναι προφανές ως προς το ποια πλευρά, μέσω στρατιωτικής εισβολής και μετέπειτα παράνομων ενεργειών, προσπαθεί να διαιρέσει μόνιμα την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Διάλογος ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Παράλληλα, πρόσκληση για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές μέσω διαλόγου απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσφωνώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε προς τον Τούρκο ομόλογό του πως οι διαφωνίες τους σ’ ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν επίσης να λυθούν μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα, την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφέρει στη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να του απαντήσει σε έντονο ύφος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με την αναφορά Ερντογάν ότι «η προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε διαφορές με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση».

Θέλοντας να καταδείξει ότι άλλα δηλώνει και άλλα πράττει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Ν. Αναστασιάδης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

•Αν ο κ. Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τα πιο πάνω κι αν πιστεύει ειλικρινά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για έναν ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του όλου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο;

•Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.

(πληροφορίες από ekirikas.com)