22-10-2020

Ο Τραμπ ανακοινώνει το Σάββατο τον δικαστή που θα διαδεχτεί τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι στη λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους είναι πέντε δικαστές

Το όνομα του δικαστή που θα προτείνει για να διαδεχθεί τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να κάνει γνωστό το Σάββατο (26/09) ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα ανακοινώσω τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο το Σάββατο, στον Λευκό Οίκο. Η ακριβής ώρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/09) ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι στη λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους είναι πέντε δικαστές. Μεταξύ των φαβορί είναι η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια Καθολική 48 ετών και η Μπάρμπαρα Λαγκόα, 52 ετών, κουβανικής καταγωγής, γεννημένη στη Φλόριντα. Η τελευταία «είναι εξαιρετική, είναι ισπανόφωνη, είναι μια καταπληκτική γυναίκα», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προσθέτοντας: «Αγαπάμε τη Φλόριντα».

Η Γερουσία επικυρώνει, με απλή πλειοψηφία, τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προτού να προχωρήσει το Σώμα σε ψηφοφορία και, σε περίπτωση νίκης του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ο κορονοϊός επιταχύνει την αυτοματοποίηση - Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτς Μακόνελ, δήλωσε, όμως, ήδη από την περασμένη Παρασκευή (18/09) ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψηφοφορία για την κάλυψη της θέσης της Μπέιντερ – Γκίνσμπεργκ. Τη Δευτέρα (21/09) επανέλαβε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει «φέτος», χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς. Δύο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανές ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι το Σώμα δεν θα πρέπει να ψηφίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές. Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ, αν και τηρεί κριτική στάση απέναντι στον Τραμπ, είπε νωρίτερα σήμερα ότι δε θα αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν δεν διαφωνήσει κανείς άλλος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, τότε συγκεντρώνεται ο αριθμός των ψήφων που απαιτείται για να επικυρωθεί ο διορισμός. Σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ