22-10-2020

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν «πλήγμα στην ελευθερία της ενημέρωσης» στη Γαλλία

Το σχέδιο είναι «ακόμη πιο απαράδεκτο» επειδή «ανακοινώνεται έπειτα από πολυάριθμες αστυνομικές καταχρήσεις που έχουν διαπιστωθεί σε βάρος δημοσιογράφων στη διάρκεια πρόσφατων κοινωνικών κινητοποιήσεων

Το νέο δόγμα για τη διατήρηση της τάξης στις διαδηλώσεις (πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους ξανά τα «κίτρινα γιλέκα») στη Γαλλία «πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης», υπογραμμίζουν εκφράζοντας την ανησυχία τους ενώσεις δημοσιογράφων σε επιστολή που δόθηκε την Τρίτη (22/09) στη δημοσιότητα και καλούν το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών να «διορθώσει» αυτά τα μέτρα.

«Σ’ ένα πλαίσιο ήδη πολύ υποβαθμισμένο για τους δημοσιογράφους κατά την κάλυψη εκ μέρους τους διαδηλώσεων», το νέο «εθνικό σχέδιο για τη διατήρηση της τάξης» δεν συμβαδίζει με τις γαλλικές και ευρωπαϊκές αρχές της ελευθερίας της ενημέρωσης», εκτιμούν οι ενώσεις των δημοσιογράφων και του προσωπικού πολυάριθμων μέσων ενημέρωσης όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων («AFP»), τα τηλεοπτικά κανάλια BFMTV και France 2, ο ραδιοσταθμός Europe 1, οι ιστότοποι και έντυπα Arret sur images, Challenges, Courrier international, les Echos, l’ Express, le Figaro, Franceinfo κλπ. σ’ αυτή την επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Monde.

Προοριζόμενο για χρήση από τους χωροφύλακες και τους αστυνομικούς στη Γαλλία, το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως «τη δημιουργία ενός διαύλου ανταλλαγών ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους δημοσιογράφους ‘που είναι κάτοχοι δημοσιογραφικής ταυτότητας και διαπιστευμένοι στις αρχές’», υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες.

Οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται εξάλλου να έχουν εξοπλισμό προστασίας «από τη στιγμή που η ταυτοποίησή τους έχει επιβεβαιωθεί και η συμπεριφορά τους δεν περιλαμβάνει παραβάσεις ή προκλήσεις», σύμφωνα με το κείμενο του γαλλικού υπουργείου.

«Εντούτοις η άσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, όπως προσδιορίζεται στον κώδικα εργασίας, δεν απαιτεί κατοχή δημοσιογραφικής ταυτότητας», υπογραμμίζουν οι Ενώσεις Δημοσιογράφων (SDJ), «τόσο για την κάλυψη διαδηλώσεων στον δημόσιο χώρο όσο και για την “ταυτοποίηση”» που απαιτείται για τους εξοπλισμούς προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Και στη Ρώμη απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Εξάλλου στο κυβερνητικό κείμενο «υπενθυμίζεται» πως «το αδίκημα που έγκειται στην παραμονή σε μια συγκέντρωση έπειτα από προειδοποίηση δεν περιλαμβάνει καμιά εξαίρεση, ούτε για δημοσιογράφους ούτε για μέλη ενώσεων».

Για τα προαναφερθέντα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται «στην πραγματικότητα» για ένα «πράσινο φως που χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών στις δυνάμεις της τάξεις για να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν πλήρως διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων της διάλυσής τους ή παρεκτροπών τους».

Το εν λόγω σχέδιο είναι «ακόμη πιο απαράδεκτο» επειδή «ανακοινώνεται έπειτα από πολυάριθμες αστυνομικές καταχρήσεις που έχουν διαπιστωθεί σε βάρος δημοσιογράφων στη διάρκεια πρόσφατων κοινωνικών κινητοποιήσεων και έχουν καταγγελθεί, μεταξύ άλλων, από το Συμβούλιο της Ευρώπης», εκτιμά η SDJ και καλεί τον «υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να το «διορθώσει».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (SNJ) είχε επίσης καταγγείλει το κείμενο αυτό που, με πρόσχημα «να εξασφαλίσει την καλύτερη αντιμετώπιση των δημοσιογράφων» στη διάρκεια των διαδηλώσεων, επιδιώκει, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό συνδικάτο, να τους «χαλιναγωγήσει».

«Υπό τον Κριστόφ Καστανέρ», τον προκάτοχο του Νταρμανέν, «περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι» «εμποδίσθηκαν να εργασθούν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής» στη Γαλλία, υπογραμμίζει το «SNJ».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αποκεφαλισμός καθηγητή στη Γαλλία: Ο δολοφόνος πλήρωσε μαθητές για να του δείξουν το θύμα (video)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ