24-10-2020

Απάντηση της Τουρκίας σε Μακρόν: Δεν μας φοβίζουν απειλές και κυρώσεις (video)

Τι απάντησε στην παρέμβαση του γάλλου προέδρου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, αφήνοντας μάλιστα και προσωπικά αιχμές προς τον Εμανουέλ Μακρόν

Νέο μήνυμα από την τουρκική πλευρά, με το βλέμμα σαφώς στην επερχόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εστάλη το πρωί της Κυριακής (20/09), με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Άγκυρα να απαντά στον Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν τη φοβίζουν απειλές και κυρώσεις. «Η Τουρκία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα», είχε πει ο γάλλος πρόεδρος.

Σε μια έμμεση απάντηση και στη νέα παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με tweet και στα τουρκικά τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και υποστήριξε ότι η Άγκυρα «έχει λάβει το μήνυμα», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, υπογράμμισε, λοιπόν, πως η Τουρκία «δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρώσεις».

«Η γλώσσα των κυρώσεων, των εκβιασμών και των απειλών δεν έχει αποτέλεσμα απέναντι στην Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να το κατανοήσουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος δε προσωπικά στον γάλλο πρόεδρο σημείωσε πως η ανάρτησή του στα τουρκικά ήταν «ένα ωραίο βήμα», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ερμηνεία είναι πιο σημαντική από τα λόγια». «Θα πρέπει να δούμε το νόημα (των όσων είπε) και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσονται. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική», συμπλήρωσε με νόημα.

Οι δηλώσεις του Καλίν έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο (19/09) είχε τονίσει πως τον λόγο τώρα έχει η διπλωματία, διατηρώντας την τακτική των μεικτών μηνυμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για κορονοϊό: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας

Μακρόν: Η Τουρκία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα

Με μήνυμά του στο Twitter, το οποίο αναρτήθηκε, μάλιστα, και στα τουρκικά, ο γάλλος πρόεδρος τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν γράφει: «Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δεύτερη κλινική από τον Τζόρνταν για πολίτες χωρίς ασφάλιση που αδυνατούν να επισκεφτούν νοσοκομεία