21-10-2020

Νέο Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού από την Κομισιόν

 

Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη

Ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης το 2020.

Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη, τα οποία καλεί να μεγιστοποιήσουν τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, ιδίως της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και του μέσου Next Generation EU.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού 2020-2025 προβλέπει:

– Καλύτερη επιβολή του δικαίου της Ε: Το 2021, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη φυλετική ισότητα και θα δώσει συνέχεια με ενδεχόμενη νομοθεσία έως το 2022.

– Στενότερο συντονισμό: Η Επιτροπή θα διορίσει συντονιστή κατά του ρατσισμού ο οποίος θα συνεργάζεται με άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες και θα αλληλεπιδρά με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Επιτροπή για να ενισχύει τα μέτρα πολιτικής στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού.

– Δίκαιη αστυνόμευση και προστασία με την υποστήριξη των οργανισμών της ΕΕ, όπως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και ο Οργανισμός για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δραματική πτώση της τουρκικής λίρας - Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η εκστρατεία του «κρεμασμένου ψωμιού» (video)

– Ενισχυμένη δράση σε εθνικό επίπεδο: Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εγκρίνουν εθνικά σχέδια δράσης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

– Αύξηση της πολυμορφίας του προσωπικού της ΕΕ μέσω μέτρων που στοχεύουν στην πρόσληψη και την επιλογή, ενώ τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης: αύξηση της ευαισθητοποίησης και αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών στερεοτύπων, μέσω των μέσων ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και βελτίωση της συλλογής αναλυτικών δεδομένων ανά εθνοτική ή φυλετική καταγωγή.

Σημειώνεται ότι οι διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής εξακολουθούν να υφίστανται στην κοινωνία μας και περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), το 45 % των ατόμων που κατάγονται από τη Βόρεια Αφρική, το 41 % των Ρομά και το 39 % των ατόμων που κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους διακρίσεις. Το 11 % των Εβραίων αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις λόγω του ότι είναι Εβραίοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Big Brother: Οριστικό τέλος για την 24ωρη μετάδοση – Υπάρχουν και άλλα «ροζ» βίντεο (video)

Μετά τα ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου, σειρά πήρε η Σοφία Δανέζη να απασχολήσει με παρόμοια θέμα, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι του Big...

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Η Μελάνια Τραμπ ακύρωσε ταξίδι στην Πενσιλβάνια λόγω ενός «επίμονου βήχα»
Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Μάγια Τσόκλη: Τι είπε για τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις» (video)

Στην απώλεια της μητέρας της και τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της αναφέρθηκε η Μάγια Τσόκλη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη...

«Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα», λέει η Ακρίτα (ηχητικό)

«Ζούμε την απόλυτη δυστοπία, με έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα» τόνισε η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη. Αναφέρθηκε...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είπε τη Δευτέρα η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων της...