21-01-2021

Τσαβούσογλου: Να μείνει αμερόληπτη η ΕΕ – Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο

Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο τόσο με την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Να διατηρήσει την αμεροληψία της στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο τόσο με την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Υποστήριξε, επίσης, ότι η «Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά «αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε δε ότι θα προχωρούσαν σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου, όμως λίγο αργότερα η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε “ναι” στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν “όχι”», συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει, τότε επιμένουμε και στις προϋποθέσεις μας».

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι “παρενόχλησε” το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την “τουρκική” (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν».

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Νωρίτερα ευθεία επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑKP Ομέρ Τσελίκ, απατώντας στα όσα είπε ο γάλλος πρόεδρος από την Κορσική, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υποβολή προτάσεων στο ΝΑΤΟ και κανένας διάλογος

Αναφορικά με πληροφορίες που διακινεί η τουρκική πλευρά περί «ανταλλαγής απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ