29-10-2020

Ερντογάν: Εντοπίσαμε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Σημαντική εξέλιξη τόσο για την Τουρκία, όσο και για τον ίδιο τον Ερντογάν που εδώ και καιρό αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη δημοτικότητά του που δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδά της

Μια «μεγάλη έκπληξη» κι ένα «πολύ ευχάριστο νέο» είχε προαναγγείλει στον τουρκικό λαό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Παρασκευή (21/08) και τήρησε την υπόσχεσή του, που είχε δώσει την Τετάρτη (19/08).

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, από το ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν όλων των μελών της τουρκικής κυβέρνησης και πλήθους δημοσιογράφων, ανακοίνωσε τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, για την ακρίβεια του μεγαλύτερου στην τουρκική Ιστορία. Κάτι που είχε αποκαλύψει από την Τετάρτη (19/08) ο «Bloomberg».

Μάλιστα, άνοιξε τόσο η… όρεξη του Σουλτάνου που προανήγγειλε νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, θυμήθηκε ξανά την Αθήνα και τα έβαλε εκ νέου με την Ευρώπη για τη στάση που τηρεί, επειδή «κακομαθαίνει την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το κοίτασμα εντοπίστηκε από το γεωτρύπανο Fatih κοντά στην παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με την Βουλγαρία στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Αν το αέριο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει την Άγκυρα να μειώσει την τρέχουσα εξάρτησή της από τις εξαγωγές (από χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν) για ένα σημαντικό ποσό των ενεργειακών αναγκών της.

«Είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε καλά νέα ιστορικής σημασίας για την χώρα μας. Η ενέργεια είναι μεγάλης σημασίας για την εθνική ανεξαρτησία καθώς και βασικό στοιχείο ανάπτυξης. Ο Αλλάχ μας άνοιξε την πόρτα σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος με άνευ προηγουμένου πλούτο», ανέφερε αρχικά ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε προαναγγέλλοντας νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας είναι στη Μαύρη Θάλασσα. To Fatih ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και βρήκε 320 δισ. κυβικά μέτρα, αλλά αναμένεται να βρεθεί και μεγαλύτερο κοίτασμα. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που εντοπίσαμε. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην ανατολική Μεσόγειο. Θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Mε αυτά που κάνουμε στην Μεσόγειο δικαιωνόμαστε. Η Ευρώπη έχει άδικο που κακομαθαίνει την Ελλάδα. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

«Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ ευρύτερης πηγής. Θεού θέλοντος, πολύ περισσότερα θα έρθουν. Ως χώρα που εξαρτάτο για χρόνια από το εξωτερικό για το αέριο, ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια τώρα», είπε. «Δεν θα υπάρξει παύση μέχρι να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας στην ενέργεια» και συμπλήρωσε ότι «σκοπός μας είναι το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να εξυπηρετήσει το έθνος μας από το 2023».

Οποιαδήποτε μείωση στον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια πέρυσι, θα ενίσχυε τα δημοσιονομικά και θα βοηθούσε να μειωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει συμβάλει σε ένα ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου.

«Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι με [αυτό] το οικονομικό και ερευνητικό δυναμικό, θα αφαιρέσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την ατζέντα της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το κατάστρωμα του Fatih.

Η λίρα ενισχύθηκε αφότου ο Ερντογάν είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας την περασμένη Τετάρτη ότι έχει να ανακοινώσει «καλά νέα». Η λίρα υποχώρησε, ωστόσο, όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το κοίτασμα και σημείωνε πτώση 0,4% στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Ίσως χρειαστούν έως και 10 χρόνια

Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια προκειμένου να εξαχθεί αέριο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για την παραγωγή και τον εφοδιασμό.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα… και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί.»

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη τόσο για την Τουρκία, όσο και για τον ίδιο τον Ερντογάν που εδώ και καιρό αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη δημοτικότητά του που δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδά της…