05-03-2021

Κορονοϊός: Παραιτήθηκε ο υπ. Γεωργίας στην Ιρλανδία – Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα

Παρέστη σε δείπνο που είχε διοργανώσει η λέσχη γκολφ του κοινοβουλίου, στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας παραιτήθηκε την Παρασκευή (21/08) μετά τις αποκαλύψεις ότι παρέστη σε δείπνο που είχε διοργανώσει η λέσχη γκολφ του κοινοβουλίου, στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Ντάρα Καλίρι, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό εδώ και μόνο έναν μήνα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση αυτή που έγινε σε ξενοδοχείο την Πέμπτη (20/08) μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Examiner». Κάνοντας λόγο για «λάθος κρίση», ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

Ο Καλίρι ζήτησε συγγνώμη το βράδυ της Πέμπτης (20/08) για την παρουσία του στην εκδήλωση αυτή που έγινε μόλις μία ημέρα μετά την σημαντική ενίσχυση από την ιρλανδική κυβέρνηση των περιοριστικών μέτρων σε πανεθνικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η έξαρση του Covid-19.

Η Ιρλανδία έχει διατηρήσει έναν από τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην Ευρώπη για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και η κυβέρνηση δεχόταν επικρίσεις όλη την εβδομάδα για την επιβολή νέων περιορισμών που πολλοί θεώρησαν αντιφατικούς και ότι δεν κοινοποιήθηκαν καταλλήλως, στους οποίους περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των ανθρώπων στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους σε μόλις έξι.

Το δείπνο αυτό έγινε εξάλλου την επόμενη μέρα από την εισαγωγή των νέων μέτρων από τον Καλίρι και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο. «Η παρουσία του στην εκδήλωση αυτή ήταν εσφαλμένη και επρόκειτο για λάθος κρίση από την πλευρά του. Αποδέχθηκα την παραίτησή του. Έλαβε τη σωστή απόφαση για τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν κάνει πολύ δύσκολες, προσωπικές θυσίες στις οικογενειακές τους ζωές και στις επιχειρήσεις τους για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς για τον Covid-19. Αυτή η εκδήλωση δεν θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που έγινε», πρόσθεσε.

Η απολογία του Καλίρι στον λογαριασμό του στο Twitter έλαβε σχεδόν 2.000 απαντήσεις σε δύο ώρες, πολλές από οργισμένους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να παραστούν σε κηδείες λόγω των περιορισμών ή αναγκάστηκαν να ματαιώσουν γάμους ή διακοπές.

Οι «Irish Times» επικαλούνται εξάλλου κάποιον που διέμενε στο ξενοδοχείο και ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είδε να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν έφτασαν οι παρευρισκόμενοι, ότι δεν φορούσαν μάσκες και ότι έκαναν χειραψίες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ιρλανδικού οργανισμού τουρισμού, Μάικλ Κόουλ, επειδή έκανε διακοπές στην Ιταλία.

ΕΕ: Ο Επίτροπος Εμπορίου παρέστη «καλή τη πίστει» σε κοινωνική εκδήλωση στην Ιρλανδία

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν παρέστη «καλή τη πίστει» σε κοινωνική εκδήλωση που έγινε στην Ιρλανδία, για την οποία η αστυνομία διεξάγει έρευνα για παραβίαση των κανονισμών για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρέστη σε αυτή την εκδήλωση έχοντας την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδία Ιρλανδικών Ξενοδοχείων εγγυάτο για τους διοργανωτές και το ξενοδοχείο στο οποίο θα γινόταν, ότι οι ρυθμίσεις που προτάθηκαν να τεθούν σε εφαρμογή για την εκδήλωση ήταν ή θα ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες της κυβέρνησης», ανέφερε η παραπάνω εκπρόσωπος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας παραιτήθηκε σήμερα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ζημίωσε την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση του COVID-19 με τη συμμετοχή του σε δείπνο της λέσχης γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου, στο οποίο παρευρίσκονταν περισσότεροι από 80 προσκεκλημένοι. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν ο Χόγκαν θα παραιτηθεί από τη θέση του επιτρόπου για το Εμπόριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Φωτογραφία: thetimes

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ