09-05-2021

Ακάρ: Κατά του ελληνικού λαού η συμφωνία με την Αίγυπτο (video)

Τι είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, την επομένη της κύρωσης της συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της αιγυπτιακής Βουλής

Με νέα δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο είναι κατά του ελληνικού λαού, επικαλούμενος, μάλιστα, δηλώσεις και ελλήνων πολιτικών.

Ειδικότερα, την επομένη της κύρωσης της συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της αιγυπτιακής Βουλής, ο ίδιος ανέφερε:

«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του Ελληνικού λαού. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες στην λογική συμπεριφορά. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με τη διαστρέβλωση των γεγονότων».

Παράλληλα επεσήμανε ακόμη ότι: «Οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της και επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Πρόκειται για μια συμφωνία που «κόβει» στη μέση το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο. Θυμηθείτε το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έγιναν μετά το ταξίδι του στην Τρίπολη, όπου Τουρκία, Κατάρ και Λιβύη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία. Ο τούρκος υπουργός άμυνας είχε επικοινωνία και με τον ύπατο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται η Άγκυρα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ