28-09-2020

Τουρκία, Κατάρ και Λιβύη υπογράφουν στρατιωτική συμφωνία – Στην Τρίπολη και ο γερμανός ΥΠΕΞ

 

Τουρκία και κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν μια παρόμοια συμφωνία για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία τον περασμένο Νοέμβριο - Ζητά εγκαθίδρυση αποστρατικοποιημένης ζώνης στη Σύρτη ο Χάικο Μάας

Η Τουρκία, το Κατάρ και η Λιβύη συμφώνησαν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (17/08) στην Τρίπολη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ έφτασαν στην Τρίπολη.

Η Τουρκία και το Κατάρ θα στείλουν συμβούλους και στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάραζ, που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ.

Τουρκία και κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν μια παρόμοια συμφωνία για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία τον περασμένο Νοέμβριο, μια κίνηση που βοήθησε την κυβέρνηση της Τρίπολης να ανατρέψει το τοπίο στη Λιβύη μετά από την 15μηνη πολιορκία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσκεψη Ακάρ και Γκιουλέρ στη Λιβύη

Όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ για να δουν από κοντά τις εργασίες στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας για την ασφάλεια, τη στρατιωτική συνεργασία έφτασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή στο Αεροδρόμιο Μιτίγκα λόγω της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ακάρ με τον στρατηγό Γκιουλέρ.

Στο Αεροδρόμιο ήταν έτοιμοι ο υφυπουργός Άμυνας της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Σελαχαντίν αλ Νενρούς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, αντιστράτηγος Μουχάμεντ αλ Σερίφ επίσης ο πρέσβης της Τουρκίας στην Τρίπολη Σερχάντ Ακσέν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι των δύο χωρών.

Μετά την στρατιωτική τελετή οι κύριοι Ακάρ και Γκιουλέρ έφτασαν στη Συμβουλευτική Διοίκηση Συνεργασίας και Κατάρτισης Αμυντικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους και εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Ο Ακάρ ανέφερε ότι πιστεύει πως θα πάρουν αποτελέσματα με την στήριξη που θα παρέχουν στον δίκαιο αγώνα των Λίβυων αδελφών τους.

Στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν των κυρίων Ακάρ και Γκιουλέρ συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια και ο υφυπουργός Άμυνας της ίδιας χώρας Σελαχαντίν αλ Νενρούς.

Στη συνάντηση που είχαν με τον Φάγιεζ Αλ Σάρατζ αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη στρατιωτική κινητοποίηση στα ανατολικά της Σύρτης και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα», ανέφερε το γραφείο Τύπου της GNA.

Λιβύη – Μάας: «Απατηλή ηρεμία» – Ζητά εγκαθίδρυση αποστρατικοποιημένης ζώνης στη Σύρτη

Την ίδια ώρα, «απατηλή ηρεμία» διαπίστωσε στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας που συναντήθηκε τη Δευτέρα (17/08) στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Επικοινωνία Πομπέο - Στόλτενμπεργκ για την ανατολική Μεσόγειο

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της GNA και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Παρατηρούμε επί του παρόντος μια απατηλή ηρεμία στη Λιβύη», είπε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λίβυο ομόλογό του, τον Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα.

Η GNA, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κατάφερε να απωθήσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 εναντίον της Τρίπολης και τον Ιούνιο φέτος έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό της όλο το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποσύρθηκαν προς τη Σύρτη, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Μάας «οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στη χώρα». Η επόμενη μάχη στη Λιβύη αναμένεται ότι θα δοθεί στη Σύρτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει δυνάμεις γύρω από την πόλη. Ο γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Σύρτη» προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος «από αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». Όπως είπε, ανέφερε αυτήν την πιθανότητα στις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της GNA Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Μετά την Τρίπολη ο Μάας θα επισκεφθεί τα Εμιράτα τα οποία, όπως είπε «ασκούν κάποια επιρροή στον στρατάρχη Χάφταρ». Αναφερόμενος στους μετανάστες και τις συνθήκες κράτησής τους στη Λιβύη ο Μάας τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών». «Εδώ και πολύ καιρό ζητούμε το κλείσιμο των κέντρων κράτησης» και την εγκατάσταση των μεταναστών σε αστικά κέντρα, εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αποκάλυψη New York Times: Ο Τραμπ πλήρωνε για δύο χρόνια φόρους 750 δολαρίων!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της GNA απέρριψε και πάλι τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, σκοπός της οποίας είναι η τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως ισχυρίστηκε, στόχος της είναι μόνο η GNA «ώστε να στερηθεί τη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επίθεση», γιατί «δεν επιτηρεί τις αφίξεις όπλων και μισθοφόρων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς μέσω της Αιγύπτου» προς όφελος του Χάφταρ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TRT

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Put down the lock down!

Αν καθώς οδηγείς δεις μια αγελάδα να πετάει στον αέρα, μην απορήσεις, μην τρομάξεις, μην τηλεφωνήσεις. Είμαστε στο 2020 και κυβερνάει ο Μητσοτάκης. @ Με κλειστά...

Συγκλονίζει η Άννα Κυριακού: Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική

Η Άννα Κυριακού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη καθώς τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σας έχω λείψει γιατί έχω γεράσει. Είμαι υπερήλιξ...

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Αστυνομικοί πήγαν για έλεγχο σε γλέντι Ρομά και έφυγαν τραυματίες – Τέσσερις συλλήψεις (video)

Αντιμέτωποι με τουλάχιστον 40 εξοργισμένους Ρομά που άρχισαν να τους πετούν καρέκλες, ποτήρια, μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα ήρθαν αστυνομικοί που πήγαν στο Μενίδι...

Νέα φωτογραφία της Σταμάτη αγκαλιά με τον Τσοχατζόπουλο – «Συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν»

Η Βίκυ Σταμάτη ανέβασε ακόμη μία φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου στα social media και ειδικότερα στο Facebook, γράφοντας και μήνυμά της. Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία η...

Ο Κικίλιας έβαλε «χέρι» σε πολίτη – «Μη με ακουμπάτε» (video)

Παρατήρηση σε πολίτη που τον πλησίασε αρκετά έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που βρισκόταν στην Κυψέλη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και...