09-05-2021

Εγκώμια Τραμπ στον Ερντογάν: Είναι παγκόσμιας κλάσης σκακιστής – Μόνο εμένα ακούει

Πώς ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να πλήξει τον Τζο Μπάιντεν μέσω... του «Σουλτάνου»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέλει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν (και με βάση την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου), αλλά δήλωσε τη Δευτέρα (17/08) αποθέωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θέλοντας να «χτυπήσει», τον Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας ότι υποψήφιος των δημοκρατικών (αναμένεται τις επόμενες ώρες να πάρει το χρίσμα) για την προεδρία των ΗΠΑ δε θα είναι σε θέση να αντισταθεί στους «σκακιστές παγκόσμιας κλάσης», όπως ο τούρκος πρόεδρος.

«Αντιμετωπίζεις ανθρώπους που είναι πολύ έξυπνοι. Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες αυτών των χωρών. Τα ξέρω όλα. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας», είπε ο Τραμπ στο δίκτυο «Fox News» και συνέχισε: «Δεν μπορείς να έχεις (σσ για Πρόεδρο) έναν άντρα που δεν ξέρει πού βρίσκεται».

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, στο «Fox News» ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας του να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν της Τουρκίας. «Είσαι ο μόνος που θα ακούσει. Εμάς δεν μας ακούει», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες. Για ποιο θέμα άραγε; Για την Ανατολική Μεσόγειο;

Όταν ρώτησε αν αυτό οφείλεται στο ρόλο του ως ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παγκόσμιοι ηγέτες του απάντησαν λέγοντας: «Λόγω της προσωπικότητάς σας», είπε πάντα ο Τραμπ. «Δεν μου αρέσει να το λέω δημοσίως … ταιριάζω μαζί του. Ακούει», υπογράμμισε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος για τον «Σουλτάνο».


Ο Τραμπ αυξάνει την κριτική του Τζο Μπάιντεν, αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι ο 77χρονος υποψήφιος Δημοκρατικός δεν είναι ικανός να αναλάβει αξίωμα. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν είναι «πυροβολημένος» και φοβάται να φύγει από το υπόγειό του λόγω του φόβου του να μιλήσει.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ακολουθούν ένα βίντεο του Μπάιντεν που ζητούσε την απομάκρυνση του Ερντογάν, το οποίο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο.

Αποκαλώντας τον Ερντογάν «αυτοκράτορα», ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον «ενθάρρυνε» τους αντιπάλους του να τον νικήσουν στο κάλπη σε συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου με τους εκδότες των «New York Times».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι στο στόχαστρο και της Τουρκίας, ρίχνοντάς του και πυρά, λόγω των θέσεων του για την Άγκυρα και την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

(Πληροφορίες από Ahval)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ