24-10-2020

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή για την ανατολική Μεσόγειο (video)

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή (14/08) το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εξέλιξη που προφανώς ικανοποιεί την πλευρά της Αθήνας, καθώς οι Βρυξέλλες έδειξαν να ανταποκρίνονται αμέσως στο αίτημα του Νίκου Δένδια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη (11/08), ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσω twitter από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo), θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βορειοανατολική η πορεία του «Oruc Reis»

Πάντως, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουρκικός Τύπος: Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι «έρευνες» του Oruc Reic και η κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα αποτελούν πρώτο θέμα και στον τουρκικό Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Στο νοσοκομείο ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ - «Αισθάνομαι φανταστικά» το μήνυμα του

Η ευρείας κυκλοφορίας Sabah αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «ο Ερντογάν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ μέσα στην εβδομάδα. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση ‘ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που θα τους ικανοποιεί όλους’, αλλά και η στάση της Ελλάδας».

σαμπαχ

Η Ηurriyet, έχει τίτλο «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο» και τονίζει ότι «η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Το Oruc Reic έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες. Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση!». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση!».

χουριετ

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Διαβουλεύσεις Ρωσίας και Τουρκίας με θέμα τη Συρία και τη Λιβύη

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».