10-02-2021

Νέα Ζηλανδία: Εντολή πρωθυπουργού για εκ νέου επιβολή καραντίνας στο Όκλαντ

Μετά την εμφάνιση για πρώτη φορά εδώ και 102 ημέρες κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έδωσε εντολή για την επιβολή εκ νέου καραντίνας στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, μετά την εμφάνιση για πρώτη φορά εδώ και 102 ημέρες κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε μια οικογένεια που ζει στο Όκλαντ, όπως δήλωσε την Τρίτη (11/08) η ίδια, σημειώνοντας ότι παραμένει άγνωστο από πού μολύνθηκαν.

«Έπειτα από 102 ημέρες έχουμε τα πρώτα κρούσματα COVID-19 που καταγράφονται εκτός των εγκαταστάσεων που προορίζονται για απομόνωση ή καραντίνα, μολονότι εργαστήκαμε πολύ σκληρά όλοι για να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο», είπε ακόμη, καθησυχάζοντας, όμως τονίζοντας ότι «έχουμε σχεδιασμό και είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό το σενάριο».

Μόλις τη Δευτέρα (10/08), ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους απέτισε φόρο τιμής στην Νέα Ζηλανδία επειδή κατάφερε «να εξαλείψει γρήγορα τον ιό». Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταγράψει 22 θανάτους από COVID-19 σε πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχε αναφέρει κρούσμα τοπικής μετάδοσης από την 1η Μαΐου.


Κατά συνέπεια οι Νεοζηλανδοί επανήλθαν σε σχεδόν φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι πολίτες μπορούσαν ξανά να παρευρίσκονται σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα. Οι υγειονομικές αρχές δεν σταμάτησαν, ωστόσο, να προειδοποιούν τον πληθυσμό για τον κίνδυνο ενός «αναπόφευκτου» δεύτερου κύματος μολύνσεων από SARS-CoV-2.

Από την Τετάρτη (12/08), το Όκλαντ θα βρίσκεται σε lockdown για τουλάχιστον τρεις ημέρες και κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επιβληθούν εκ νέου στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ