29-09-2020

«Κόλλησα κορoνοϊό ενώ ήμουν έγκυος μετά από μήνες απομόνωσης – Η περίπτωσή μου παραμένει ιατρικό μυστήριο»

 

Συγκλονιστική μαρτυρία από δημοσιογράφο του «Business insider», που εξιστορεί την περιπέτειά της

Η Χέιλι Πίτερσον, δημοσιογράφος στο «Business Insider» περιγράφει την περιπέτεια που βίωσε με τον κορoνοϊό καθώς βρέθηκε θετική στον ιό όταν ήταν 19 εβδομάδων έγκυος και ενώ είχε απομονωθεί. Έκτοτε, αναφέρει η ίδια, προσπαθεί να καταλάβει «το μυστήριο της μόλυνσής της».

Συγκεκριμένα, γράφει συγκεκριμένα στο «Business Insider» η Χέιλι Πίτερσον:

«Πίστευα πραγματικά ότι με αρκετό απολυμαντικό και κοινωνική απομόνωση, θα μπορούσα να αποφύγω τον κορονοϊό.

Έτσι, για μήνες, έμεινα μακριά από ανθρώπους, έπλενα συνεχώς τα χέρια μου και καθάριζα τα πάντα. Αμέτρητες φορές κάθισα στη βεράντα μου με κίτρινα γάντια neon που είχα ανεβασμένα μέχρι τους αγκώνες μου και συστηματικά έβγαζα από κουτιά και σακούλες, και απολύμανα ψώνια και πακέτα πριν τα μεταφέρω πέρα από το κατώφλι της κύριας εισόδου στο υπερβολικά αποστειρωμένο σπίτι μου. Μόλις έμπαινα μέσα, θα σαπούνιζα τα φρέσκα προϊόντα και στη συνέχεια θα τα ξέπλενα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σπάνια έφυγα από το σπίτι μου. Όταν τόλμησα να βγω για ραντεβού γιατρού ή για να παραλάβω τα ψώνια από το πεζοδρόμιο, φόραγα τη μάσκα μου. Ποτέ δεν μπήκα σε κατάστημα ή εστιατόριο.

Ο σύζυγός μου, ο 2 ετών γιος μου, και εγώ ήμουν εκτεθήκαμε μόνο σε τρία άλλα άτομα σε τακτική βάση για λόγους παιδικής φροντίδας. Αυτοί οι άνθρωποι λάμβαναν όλοι παρόμοιες προφυλάξεις κατά του ιού και κανένας δεν ήταν η πηγή που με μόλυνε (όλοι αυτοί αργότερα έκαναν τεστ και βγήκαν αρνητικοί).

Ανέπτυξα αυτά τα αυστηρά συστήματα καραντίνας επειδή φοβόμουν τον ιό. Ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος στην αρχή της πανδημίας και εκείνη τη στιγμή – όπως δυστυχώς και σήμερα – οι γιατροί γνώριζαν ελάχιστα σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στα έμβρυα και την εγκυμοσύνη.

Αλλά είχα διαβάσει αρκετά τρομακτικές ανέκδοτες ιστορίες πρόωρων γεννήσεων σε μολυσμένες με COVID μητέρες, γυναίκες που είχαν χωριστεί από τα βρέφη τους κατά τη γέννηση για να αποφύγουν τη μόλυνση, και για τα σημάδια του ιού που πέρασαν ή έβλαψαν τον πλακούντα που με έκαναν να ανησυχήσω πολύ.

Μετά βγήκα θετική σε τεστ για την Covid-19.

Ξύπνησα ένα πρωί τον Ιούνιο με πονοκέφαλο και πόνο στη ρινική κοιλότητα και πήγα σε γιατρό. Μου είπε ότι είχα μόλυνση στη ρινική κοιλότητα και μου χορηγήθηκε αντιβιοτικό. Ρώτησα για την Covid-19 και η γιατρός μου είπε ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμία πιθανότητα να έχω τον ιό.

Τα ποσοστά μόλυνσης ήταν σχετικά χαμηλά στην περιοχή μου στη Βιρτζίνια και δεν γνώριζα να έχω εκτεθεί σε κάποιον που αισθανόταν άρρωστος. Η γιατρός είπε ότι είχε δει μόνο μία θετική περίπτωση τις δύο προηγούμενες εβδομάδες σε ασθενείς που εξέτασε. Εκτός αυτού, είχα ακόμα την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και δεν είχα βήχα ή υψηλό πυρετό, τα οποία είναι ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα του ιού, είπε.

Ζήτησα ούτως ή άλλως να κάνω τεστ θέλοντας να είμαι πολύ προσεκτική.

Δύο ημέρες αργότερα, ο σύζυγός μου είπε έντονο πονοκέφαλο και χαμηλό πυρετό. Επισκέφτηκε την ίδια γιατρό και του είπε επίσης ότι η Covid-19 ήταν πολύ απίθανο να είναι η αιτία των συμπτωμάτων του. Νιώσαμε καθησυχασμένοι από τη βεβαιότητα της γιατρού ότι αυτό που είχαμε δεν ήταν ο κορωνοϊός.

Στη συνέχεια, πέντε μέρες μετά έκανα τεστ για κορωνοϊό, και τα αποτελέσματα του βγήκαν θετικά.

Εκπλαγήκαμε από τα αποτελέσματα. Οι επόμενες ώρες και μέρες ήταν μία θολούρα από τρόμο, άγχος και απόλυτη σύγχυση.

Μέχρι τότε, είχα περάσει μήνες απορροφημένη σε ειδήσεις για την Covid-19 για τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος. Αυτό που είχε γίνει ο μεγαλύτερος φόβος μου εκείνους τους μήνες προφανώς είχε παραβιάσει ήσυχα όλες τις άμυνες μου και μας μόλυνε, και θα μπορούσε να βλάψει το αγέννητο παιδί μου.

Από την έρευνά μου, ήξερα ότι εάν τα επίπεδα αίματος-οξυγόνου έπεφταν – ένα κοινό ζήτημα στις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 – το μωρό μου θα ήταν σε σοβαρό κίνδυνο. Βασίζεται στο οξυγόνο στο αίμα μου για να επιβιώσει, και ακόμη και λίγες ώρες χαμηλού οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Δεν με καθησύχαζε σχεδόν καθόλου ότι τα συμπτώματά μου ήταν μέχρι στιγμής κάπως ήπια. Η Covid-19 είναι εξωφρενικά απρόβλεπτη και οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα πριν καταλήξουν στο νοσοκομείο με αναπνευστική υποστήριξη. Μερικοί ασθενείς έχουν υποστεί ακόμη και «σιωπηλή υποξία», που σημαίνει ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους έχουν μειωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτοί οι φόβοι με κυρίευαν μέρα και νύχτα, καθώς αναγκαστικά έλεγχα τα επίπεδα οξυγόνου μου με παλμικό οξύμετρο. Την ίδια στιγμή, προσπαθούσα να φροντίσω με ασφάλεια για το δραστήριο μικρό παιδί μου και να το προστατέψω από τις εξουθενωτικές κρίσης κόπωσης και πανικού που με χτυπούσαν χωρίς προειδοποίηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας, με βασάνισε επίσης η πιθανότητα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μολύνει τα τρία άτομα που βλέπαμε τακτικά για την φροντίδα του παιδιού. Ευτυχώς, αυτός ο φόβος ξεθώριασε αφού ανακαλύψαμε – μετά από μια εβδομάδα αναμονής για τα αποτελέσματα – ότι όλοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Η Βρετανία έτοιμη για νέο lockdown στον Βορρά και ίσως και στο Λονδίνο
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αρμενία και ΕΕ «βλέπουν» ανάμιξη της Τουρκίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ (video)

Μια άλλη στιγμή ανακούφισης ήρθε όταν μπόρεσα επιτέλους να κάνω ένα υπερηχογράφημα στο μωρού μου, όπου έμαθα ότι φαίνεται να αναπτύσσεται σωστά. Το ραντεβού μου αναβλήθηκε τρεις φορές μετά τη λήξη της καραντίνας των 14 ημερών, καθώς οι γιατροί μου – που δεν είχαν ακόμη αντιμετωπίσει έναν ασθενή με Covid-19 στο στάδιο της εγκυμοσύνης μου – δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν πότε θα νιώθουν άνετα να με δουν. Αυτή η αναμονή ήταν βασανιστική.

Ο σύζυγός μου και εγώ θεωρούμε τους εαυτούς μας ανάμεσα στους τυχερούς επιζώντες από αυτόν τον ιό, αλλά η ανακούφιση που αισθανόμαστε διαρκεί λίγο. Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με το αν θα αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και φοβάμαι ήδη την επαναμόλυνση δεδομένων των πρόσφατων νέων σχετικά με τη σύντομη διάρκεια ζωής των αντισωμάτων Covid-19 που παρέχουν ανοσία. Επίσης έμαθα πρόσφατα ότι ένα μωρό που μολύνθηκε με κορονοϊό στη μήτρα γεννήθηκε με φλεγμονή στον εγκέφαλό του. Με στοιχειώνει το πόσο λίγα γνωρίζω πραγματικά για το πώς αυτός ο ιός θα επηρεάσει το αγέννητο παιδί μου.

Αλλά ελπίζω ότι η ιστορία μας χρησιμεύει ως μία σκληρή υπενθύμιση να μην παραβλέπετε ποτέ ήπια συμπτώματα ή να πιστεύετε ότι δεν αποτελείτε απειλή για τους άλλους επειδή είστε σε εγρήγορση. Η έρευνα δείχνει ότι αυτός ο ιός μπορεί να επηρεάσει όλα τα κύρια όργανα μας και γνωρίζουμε ότι μπορεί να σκοτώσει. Αλλά ακόμη και αν επιβιώσετε – ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα – οι επιστήμονες απλά δεν έχουν αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουν εάν η βλάβη που προκαλεί θα είναι μόνιμη.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το μυστήριο της πηγής που μας μόλυνε δεν θα λυθεί ποτέ.

Εξέπνευσε ένας μολυσμένος δρομέας ενώ έκανα μια βόλτα; Τον κολλήσαμε από μόλυνση μέσω της επιφάνειας από το ταχυδρομείο, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν απίθανη πηγή μόλυνσης; Δεν θα μάθουμε ποτέ».

(πληροφορίες, φωτογραφία από businessinsider.com)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίλτος Πασχαλίδης: Έξοδος με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους έκαναν δημόσια εμφάνιση. Το ζευγάρι έδωσε το «παρών» στην...

Ο Γιάννης Μπέζος για τη σειρά «Παρουσιάστε»: Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο η πλοκή της

Ο Γιάννης Μπέζος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε». Πώς προέκυψε η σειρά; Έχει αναφορές στην επιτυχία σας, «Της Ελλάδος τα...

Κυβέρνηση με… γούστα: Ο Παπαθανάσης παρήγγειλε μπανιέρα και διπλό κρεβάτι για το υπουργείο

Ένα αρκετά «προχωρημένο αναπτυξιακό έργο» φαίνεται πως προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να προχωρήσει σε... ανακαίνιση...

Θρήνος στην Αχαΐα: Πέθανε τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της – Είχε διαγνωστεί με καρκίνο ενώ ήταν έγκυος

Έγινε μητέρα έπειτα από τρεις αποτυχημένες εγκυμοσύνες ωστόσο δεν θα δει το παιδί της να μεγαλώνει. Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος την Αχαΐα με...

Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού – Επιστρέφει Πειραιά (video)

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την τιμητική του όταν έγινε το πλοίο με το οποίο επανεκκίνησε η κρουαζιέρα στη χώρα μας, όμως τώρα...

Επίσημη «κωλοτούμπα» και από το ΥΠΕΞ – Χαρακτηρίζει ως ιστορική τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Προεκλογικά η «Συμφωνία των Πρεσπών» χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ως «προδοτική», «διχαστική», «καταστροφική», «μειοδοτική» και πολλά άλλα, συμμετέχοντας μάλιστα σε σχετικά...