23-09-2020

Διώχνει ο κορονοϊός τους ανθρώπους από την πόλη; – Τι δείχνουν τα στοιχεία στη Γερμανία

 

Ο κορονοϊός μια ευκαιρία για τη ζωή στην επαρχία

Ο κορονοϊός έχει αφήσει πολύπλευρα τα σημάδια του στις μεγάλες πόλεις. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα 400.000 άνθρωποι μέσα σε λίγες εβδομάδες εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τι γίνεται αλήθεια στο Βερολίνο όπου ζουν 3,8 εκατομμύρια;

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με αυτή στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή το Λονδίνο, απαντά η Αριάνε Σεπτ από το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για την Κοινωνική Έρευνα. Πολύ λίγοι άνθρωποι στη γερμανική πρωτεύουσα διαθέτουν σπίτι στην εξοχή. Πολλοί έχουν μικρούς κήπους έξω από την πόλη με πολύ μικρά σπιτάκια, στα οποία όμως επισήμως δεν επιτρέπεται να κατοικούν.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο ερευνά τις αλλαγές διαμονής μεταξύ πόλεων και χωριών. Θα μπορούσε ο κορονοϊός να αποτελέσει αφορμή για μετακινήσεις προς την επαρχία του αστικού πληθυσμού;

Ο κορονοϊός μια ευκαιρία για τη ζωή στην επαρχία

Η Αριάνε Σεπτ πιστεύει πως η πανδημία δε φέρνει νέες αλλαγές όσον αφορά στην κατοικία αλλά μάλλον ενισχύει παλαιότερες συνήθειες. Φυγή των κατοίκων προς το γειτονικό Βρανδεμβούργο παρατηρείται εδώ και χρόνια, λέει. Επίσης παρατηρείται ότι από το 2014 έχει ξεκινήσει μια καινούρια τάση. Νέα ζευγάρια φεύγουν από το Βερολίνο και πάνε σε χωριά και μικρές πόλεις του Βρανδεμβούργου.

Εξαιτίας των χαμηλών τιμών σε σύγκριση με το Βερολίνο, ο κόσμος έχει αρχίσει να προτιμά πόλεις «δεύτερης κατηγορίας». Σε σχετική επίσημη έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι η τάση αυτή θα έχει εμφανείς επιπτώσεις μέχρι το 2030 στον πληθυσμό του κρατιδίου, έναν πληθυσμό ο οποίος γερνάει.

Ίσως ο κορονοϊός να είναι τώρα μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τη ζωή στην επαρχία άνθρωποι που πάντα ήθελαν να φύγουν από τις μεγαλουπόλεις. Πολλοί μάλιστα δεν αγοράζουν αλλά νοικιάζουν πρώτα θέλοντας να περάσουν μια δοκιμαστική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ιαπωνία: Ελπίδες για τη μάχη κατά του κορονοϊού - Περνά και από το τρίτο στάδιο δοκιμών το φάρμακο Avigan

Εάν πράγματι η φυγή από την πόλη θα μετατραπεί σε μια ρομαντική αγάπη για την επαρχία δεν είναι καθόλου βέβαιο, δηλώνει η γερμανίδα ειδικός. Η ζωή στην επαρχία και κυρίως στην εξοχή δεν είναι τόσο απλή. Υποθέσεις που κανείς μπορεί να ρυθμίσει γρήγορα στις πόλεις, στο χωριό χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Δε φεύγει ο κόσμος από το Βερολίνο

Ο δήμος του Βερολίνου δεν επιβεβαιώνει, πάντως, μια τέτοια τάση. Αντίθετα στην ετήσια έκθεση της τοπικής κυβέρνησης για τις αλλαγές διαμονής η τάση φαίνεται να είναι μάλλον η αντίστροφη. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2020 πολύ λιγότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν το Βερολίνο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Μαζικό κύμα φυγής, όπως αυτό στη Νέα Υόρκη, δεν επιβεβαιώνεται από τον δήμο του Βερολίνου. Απομένει όμως να φανεί εάν η τάση της τηλεργασίας αλλάξει και τις ανάγκες για κατοικία.

Το θέμα για το Βερολίνο δεν είναι ποιος θα το εγκαταλείψει αλλά ποιος θα θέλει να έρθει στο μέλλον. Για παράδειγμα οι φοιτητές που ήθελαν να έρθουν γιατί η πόλη ήταν γνωστή για τα πάρτι και τα κλαμπ, τώρα που όλα αυτά δεν επιτρέπονται λόγω πανδημίας, θα προτιμήσουν μικρότερες πόλεις όπου τα ενοίκια είναι πιο φθηνά.

Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο απέκτησε περισσότερους κατοίκους χάρη στους φοιτητές και τους ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό. Εάν αυτοί εκλείψουν, το Βερολίνο θα συρρικνωθεί.

Πηγή: deutsche welle

Φωτογραφίες: pixabay

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ιαπωνία: Ελπίδες για τη μάχη κατά του κορονοϊού - Περνά και από το τρίτο στάδιο δοκιμών το φάρμακο Avigan

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.