15-02-2021

Κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό ένας στους τέσσερις Ιταλούς

Ένας στους τέσσερις Ιταλούς κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Istat. Πρόκειται για ποσοστό τέσσερις μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 49,5% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης, ότι δεν είναι σε θέση να πάει μια εβδομάδα διακοπές και το 38,8% ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απρόβλεπτο έξοδο της τάξης των 800 ευρώ.

Συγχρόνως, φαίνεται πως πάνω από έξι εκατομμύρια Ιταλοί δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για υγιή και επαρκή διατροφή. Το 14,3% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το Istat, έχει αφήσει απλήρωτο τουλάχιστον ένα ενοίκιο, έναν λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή μια δόση του στεγαστικού δανείου.

Οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι «μπορεί τα ποσοστά της έρευνας, που αφορούν το 2014, να δείχνουν μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2013, αλλά είναι σαφές ότι σχετικά με τις διακοπές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμη και σε σύγκριση με την μεταπολεμική περίοδο και τη δεκαετία του ‘50». Την περίοδο εκείνη – τονίζουν οι ενώσεις καταναλωτών – «οι οικογένειες μπορούσαν, τουλάχιστον, να περάσουν μέρος της θερινής περιόδου στα χωριά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ