29-10-2020

Εκρήξεις στον Λίβανο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Από τις φονικές εκρήξεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, κήρυξε την πόλη της Βηρυτού η λιβανική κυβέρνηση,σήμερα Τετάρτη (5/8), την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση της εκρηκτικής ύλης

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Από τις φονικές εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι (ανάμεσα τους φέρεται να είναι και μία Ελληνίδα) και τραυματίστηκαν πάνω από 4.000, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελίνου στη χώρα.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους, γεμάτα τα νοσοκομεία από τραυματίες. Αμέλεια «δείχνουν» οι πρώτες έρευνες για τη μεγάλη καταστροφή…  Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό, ενώ η χώρα διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα.

Σκηνές αποκάλυψης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εκεί όπου έχουν… χαθεί κτήρια, με το οστικό κύμα να φτάνεις έως τα 15 χιλιόμετρα. Οι εκρήξεις προήλθαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, που ήταν ξεχασμένοι για χρόνια στο λιμάνι.