26-09-2020

Η Γερμανία ήρε την ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία – Προσφυγικό ή Αιγαίο το αντάλλαγμα;

 

Επεισοδιακή η επίσκεψη Λάσετ στη Λέσβο - Μετ' εμποδίων στη «ζούγκλα» της Μόριας

Τελικά η Τουρκία πήρε από το Βερολίνο αυτό που ζητούσε με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους. Την, έστω και εν μέρει, άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για Γερμανούς πολίτες. Με απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξαιρούνται άμεσα από την ταξιδιωτική οδηγία, η οποία εξακολουθεί να ισχύει για την υπόλοιπη Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου, οι τουριστικές περιοχές στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας: Αττάλεια, Σμύρνη, Αϊδίνι και Μούγλα.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, προσαρμόζοντας στα νέα δεδομένα και τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του, η άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις τέσσερις περιοχές συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η πλήρης εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών κανόνων των τουρκικών αρχών, καθώς και ένα υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρηση Γερμανών τουριστών από τις εν λόγω περιοχές προς τη Γερμανία.

Το κόστος του τεστ, 30 ευρώ στο αεροδρόμιο ή 15 ευρώ σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο θα επιβαρύνει τους τουρίστες. Όσοι βγαίνουν θετικοί στον ιό θα παραμένουν αναγκαστικά σε καραντίνα στην Τουρκία και θα παρακολουθούνται από γιατρό.

Αντάλλαγμα για τη διαμεσολάβηση στο Αιγαίο;

Εδώ και πολλές εβδομάδες η Άγκυρα πίεζε ασφυκτικά το Βερολίνο να δώσει πράσινο φως σε όσους Γερμανούς επιθυμούσαν να επισκεφθούν τους καλοκαιρινούς μήνες τη Τουρκία. Παράλληλα, τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η γερμανική ταξιδιωτική οδηγία είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα και δεν σχετιζόταν με τις ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας από εισερχόμενα κρούσματα στη Γερμανία.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία παραμένει για πολλούς Γερμανούς αγαπημένος τουριστικός προορισμός, αλλά και ότι ο τουρισμός συμβάλλει με σημαντικό ποσοστό στο τουρκικό ΑΕΠ. Τώρα η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ότι απέμεινε από μια ήδη πολύ δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.

Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, την απόφαση του Βερολίνου χαιρετίζει ο τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούτι Ερσόι και υπόσχεται στο twitter: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε γερμανούς φιλοξενούμενους στο πλαίσιο του “Προγράμματος Πιστοποίησης για έναν Υγιή Τουρισμό”».

Μετά την απρόσμενη κίνηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τίθεται ωστόσο εύλογα το ερώτημα αν έλαβε ή αν λάβει κάτι στο μέλλον η Γερμανία για αυτή της την απόφαση. Μήπως η εικαζόμενη πρόσφατη διαμεσολάβηση του Βερολίνου στο Αιγαίο ή η συγκράτηση προσφυγικών ροών αποτελούν μέρη αυτής της εξίσωσης;

Επεισοδιακή η επίσκεψη Λάσετ στη Λέσβο – Μετ’ εμποδίων στη «ζούγκλα» της Μόριας

Στόχος του πρωθυπουργού της Β. Ρηνανίας – Bεστφαλίας και υποψηφίου για την ηγεσία του CDU και την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, ήταν να δώσει ελπίδα στους πρόσφυγες. Ελάχιστοι θα λάβουν, ωστόσο, άμεσα βοήθεια από τη Γερμανία.

Aρχικά ακούστηκαν αποδοκιμασίες και φωνές μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό. Στη συνέχεια γυναίκες από την Αφρική άρχισαν να φωνάζουν «Liberté Moria!» Μέσα σε λίγο άρχισαν να συγκεντρώνονται δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν. «Free Moria!». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν παντού την ώρα που αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Ρηνανία- Bεστφαλία υπό τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Άρμιν Λάσετ προσπαθούσε να επισκεφθεί το υπερπλήρες προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου.

Μετ’ εμποδίων στη «ζούγκλα» της Μόριας

Ένοπλοι αστυνομικοί κρατούσαν μακριά από την αντιπροσωπεία πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν με κάθε τρόπο να κάνουν γνωστή την κατάσταση στους Γερμανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καταγράφηκαν διαπληκτισμοί μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας. Έτσι ο Άρμιν Λάσετ αποχώρησε από τη Μόρια. Είχε προγραμματιστεί αρχικά στη Μόρια συνάντηση με εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η συνάντηση αυτή τελικά μεταφέρθηκε στο πιο ήσυχο προσφυγικό κέντρο του Καρά Τεπέ.

H είδηση ότι ένας Γερμανός πολιτικός θα επισκεπτόταν την ασφυκτικά γεμάτη Μόρια διαδόθηκε πολύ γρήγορα μεταξύ των σχεδόν 14.000 προσφύγων. Μάλιστα είχε διαδοθεί η εσφαλμένη πληροφορία ότι θα έφτανε στη Μόρια «ο καγκελάριος της Γερμανίας». Ο Άρμιν Λάσετ ωστόσο παραμένει για την ώρα πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου και είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πιθανώς υποψήφιος για την καγκελαρία για τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Εξαρχής είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη στη Λέσβο κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Επίθεση Τσαβούσογλου σε Πελόζι: Σκανδαλώδης η άγνοια της, θα σέβεστε τη βούληση του τουρκικού λαού

«Το μήνυμα ελήφθη»

Αν και η επίσκεψη Λάσετ στη Λέσβο δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, ωστόσο ο γερμανός πολιτικός κατάφερε να σχηματίσει εικόνα για τη «ζούγκλα» της Λέσβου, όπως αποκαλούν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από το προσφυγικό κέντρο της Μόριας πρόσφυγες και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Άρμιν Λάσετ έκανε λόγο για «αξιολύπητες» συνθήκες και για «κραυγή των απελπισμένων», ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι το μήνυμα ελήφθη. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη». Η ΕΕ αναζητά εδώ και χρόνια λύση στο προσφυγικό, χωρίς όμως να έχει επιτύχει μια κοινή μεταρρύθμιση στο σύστημα ασύλου. Νέες προτάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά απειλούνται επίσης από τον κορωνοϊό. Τα ελληνικά νησιά μοιάζουν ακόμη πιο ξεχασμένα από ό,τι στην αρχή της προσφυγικής κρίσης. Πάνω από 27.000 έφτασαν στη Λέσβο το 2019, και φέτος ήδη 3.400. Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται σε πίνακα διοικητικού γραφείου στη Μόρια. Την περίοδο της πανδημίας έφτασαν στη Λέσβο λιγότεροι νεοαφιχθέντες από την Τουρκία σε σχέση με παλαιότερα. Την ίδια ώρα οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας είναι δυσχερείς.

Όσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο, διαμένουν εκεί ήδη προ κορωνοϊού. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έχουν μεταφερθεί σε προσφυγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι κάτοικοι των νησιών ζητούν το κλείσιμο των προσφυγικών κέντρων. Ο τουρισμός έχει πληγεί. Αλλά όσο δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική κατανομής προσφύγων, κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό σενάριο. Επίσης η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία βάσει της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας ισχύει μόνο για όσους φτάνουν στα ελληνικά νησιά και όχι στην ενδοχώρα. Σε αυτά προστίθεται ο φόβος Ελλήνων πολιτικών για ένα νέο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά, εάν δημιουργηθούν κενές θέσεις στα ήδη υπάρχοντα προσφυγικά κέντρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνομιλίες «τριών ταχυτήτων» Ελλάδας - Τουρκίας: Τι αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν (video)

Πρώτα βήματα από τη Γερμανία

Η υποδοχή άρρωστων παιδιών με τους πλησιέστερους συγγενείς τους από τη Γερμανία εδώ και κάποιο διάστημα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η Γερμανία προτίθεται να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, εκ των οποίων 220 το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Η υποδοχή άρρωστων προσφυγόπουλων είναι «ένα υπέροχο νέο», αναφέρει ο Μάρκο Σαντρόνε, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Λέσβο, ωστόσο οι αριθμοί είναι «αστείοι». Όπως λέει ο ίδιος, «δεν βλέπουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη. Κανονικά οι ΓΧΣ δρουν σε εστίες πολέμου, όχι εδώ». Ο Μάρκο Σαντρόνε αναφέρει ότι μετά τις 11 το βράδυ δεν υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια για 14.000 ανθρώπους που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας. Ο φόβος για εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μεγάλος.

Στο έτερο προσφυγικό κέντρο του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες, ο Άρμιν Λάσετ κατάφερε να συνομιλήσει με οικογένειες προσφύγων. «Τι συμβαίνει με όλους εμάς; Τι θα κάνετε για εμάς» ρώτησε ένας ηλικιωμένος άνδρας από το Αφγανιστάν τον Άρμιν Λάσετ, ελπίζοντας σε βοήθεια για την αίτηση ασύλου του. Σε αυτό δεν μπόρεσε να του απαντήσει ο πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας – Bεστφαλίας, αναφέροντας ότι οι διαδικασίες ασύλου αργούν, αλλά προχωρούν. Πολλοί ήταν οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι εκκλήσεις τους θα εισακουστούν από τον Γερμανό πολιτικό. Σε αντίθεση με τη Μόρια, από το Καρά Τεπέ ο Άρμιν Λάσετ έφυγε σε θετικό κλίμα με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Πηγή: Deutsche Welle, onalert.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.