27-01-2021

Αντίστροφη μέτρηση για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο στη Πορτογαλία;

Δεκτός από τον Πορτογάλο πρόεδρο έγινε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, αναμένοντας την απόφαση του πρώτου στην πρόταση που έχει κατατεθεί για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης υπό την ομπρέλα μιας συμμαχίας αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων.

Εμπόδιο προς το παρόν έχει σταθεί ο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, συντηρητικός πολιτικός, που δεν έκρυψε ποτέ τους δισταγμούς του στην ανάθεση της εντολής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από “αντιευρωπαϊκά και αντι-νατοϊκά” κόμματα της αριστεράς, την ώρα που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιθανό να ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις σταθερότητας από τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με συμμάχους το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, ο Αντόνιο Κόστα προκάλεσε στις 10 Νοεμβρίου την πτώση της κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις ένδεκα ημέρες πριν αφού το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν εξασφάλισε όμως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δηλώνει ότι είναι σε θέση να σχηματίσει “μία σταθερή κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο και συνεκτικό πρόγραμμα, που θα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και θα επιτρέψει την υιοθέτηση το συντομότερο δυνατόν ενός προϋπολογισμού για το 2016”, δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

“Οι Πορτογάλοι ζητούν μία ταχεία πολιτική λύση”, είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την κυβέρνηση της δεξιάς εν αναμονή διεξαγωγής νέων εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά με αυτή τη λύση δεν φαίνεται να συμφωνεί ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος, σε αυτήν την περίπτωση, θα βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπος με μία πλειοψηφία αριστερών κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ