27-09-2020

Περιορίζεται η στήριξη στις διαδηλώσεις, αλλά παραμένει η δυσαρέσκεια για τον Τραμπ – Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

 

Ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει σε... δυσμένεια

Η στήριξη των Αμερικανών για τις διαδηλώσεις «Black Lives Matter» έχει περιοριστεί από τότε που ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο τροφοδότησε την εθνική συζήτηση για φυλετικά ζητήματα, αν και πάνω από τους μισούς και πάλι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε το θέμα αυτό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Reuters/Ipsos».

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 27-28 Ιουλίου κατέδειξε ότι οι αντιδράσεις στην απόφαση του Τραμπ να αναπτύξει ομοσπονδιακούς πράκτορες για να καταστείλει τις διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις παρά τις επιθυμίες των τοπικών αρχών φέρουν έντονο κομματικό αποτύπωμα.

Περίπου 4 στους 10, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, ισχυρίζονται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απλά προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό του πολιτικά καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς συγκρούσεων αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ διαδηλωτών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποιούν νυχτερινές αντιρατσιστικές πορείες.

Ο Τραμπ έστειλε την ομοσπονδιακή αστυνομία στην πόλη παρά τις αντιδράσεις του δημάρχου για να αντιμετωπίσει «τους αναρχικούς και τους ταραξίες» όπως τους χαρακτήρισε, και απέστειλε άλλες δυνάμεις στο Σιάτλ, το Σικάγο, το Κάνσας Σίτι και την Αλμπουκέρκη.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% των Αμερικανών ενηλίκων εκφράζουν τη συμπαράστασή τους σε αυτούς που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία συμπεριφέρεται στις μειονότητες, κυρίως τους Αφροαμερικανούς, με το ποσοστό αυτό να είναι κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες περίπου χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση στα μέσα Ιουνίου.

Η πλειονότητα των Αμερικανών συνεχίζουν, ωστόσο, να είναι δυσαρεστημένοι με την απάντηση του Τραμπ στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 54% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίστηκε τις διαδηλώσεις, το οποίο είναι μόνο μια μικρή βελτίωση σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε στα μέσα Ιουνίου όταν το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 58%.

Η αύξηση στο ποσοστό προέρχεται κυρίως από Ρεπουμπλικάνους, που έχουν στηρίξει τον πρόεδρο καθώς οι διαμαρτυρίες μαίνονται σε όλη τη χώρα: το 78% δήλωσαν ότι εγκρίνουν την απάντηση του Τραμπ στις διαμαρτυρίες στην τελευταία δημοσκόπηση, συγκριτικά με το 67% στα μέσα Ιουνίου.

Σχεδόν 9 στους 10 Δημοκρατικούς υποστηρίζουν ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις, και το ποσοστό αυτό δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με τον Ιούνιο.

Καχύποπτο το 42% για τα κίνητρα

Και το 42% των Αμερικανών εμφανίζεται καχύποπτο αναφορικά με τα κίνητρα του Τραμπ για την απόφασή του να στείλει ομοσπονδιακή αστυνομία στις πόλεις, λέγοντας ότι αυτοί οι αστυνομικοί αναπτύσσονται κυρίως «για να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα του Τραμπ».

Ποσοστό 39% δήλωσε ότι οι δυνάμεις αυτές «αποκαθιστούν τον νόμο και την τάξη σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις» και το υπόλοιπο 19% ότι δεν είναι σίγουροι. Η απάντηση ήταν εξίσου μοιρασμένη στα προάστια, όπου ο Τραμπ ελπίζει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως πρωτοπόρο της δημόσιας ασφάλειας.

Το 44% των Αμερικανών που ζουν σε προάστια δήλωσαν πως πιστεύουν ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους ενώ το 37% πιστεύουν ότι βασικός τους ρόλος είναι να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη.

Και όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα που σχετίζονται με τον Τραμπ, η αμερικανική δημοσκόπηση είναι μοιρασμένη με βάση κομματικά κριτήρια. Πανεθνικά, το 73% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Τραμπ εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα δίνοντας έδωσε εντολή να αναπτυχθούν ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις στο Πόρτλαντ, ενώ το 76% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι αυτοί οι πράκτορες ήταν εκεί για να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Συλλήψεις και τραυματισμοί αστυνομικών στο Λονδίνο σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων

Η συνολική δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει στο χαμηλότερο φετινό της επίπεδο, με το 38% των Αμερικανών να υποστηρίζουν ότι εγκρίνουν τις επιδόσεις του προέδρου. Και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 9 ποσοσταιίες μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση «Reuters/Ipsos» διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Συγκέντρωσε τις απαντήσεις 1.115 αμερικανών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 947 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οι ΗΠΑ κλείνουν το πρόγραμμα DACA για ονειροπόλους μετανάστες

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα απορρίπτει όλες τις νέες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστατεύει από απέλαση τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Η Ουάσινγκτον αποπειράται για μία ακόμη φορά να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, τους λεγόμενους Ονειροπόλους, που ζουν στις ΗΠΑ νόμιμα αφού εισήλθαν χωρίς χαρτιά στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι θα εξεταστεί ενδελεχώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο τον Ιούνιο έκρινε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στον τρόπο που αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα DACA το 2017.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο είχε αφήσει, ωστόσο, περιθώριο στην Ουάσινγκτον να καταργήσει το πρόγραμμα, εκτιμώντας απλώς ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ακύρωση του προγράμματος. Το DACA τέθηκε σε εφαρμογή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό 644.000 μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ξεφεύγει η κατάσταση στις ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ από συγκέντρωση ακροδεξιών (video)

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την πρακτική της να μην δέχεται νέες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, κάτι που ισχύει από το 2017, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Επέκταση προστασίας εγγεγραμμένων

Παράλληλα θα επεκτείνει την προστασία κατά ένα χρόνο των ήδη εγγεγραμμένων μεταναστών στο DACA, η προστασία των οποίων πρόκειται να λήξει σύντομα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ποινικό μητρώο. Βάσει της προηγούμενης πολιτικής, η παράταση γινόταν για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το DACA θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αναγάγει τη σκληρή του στάση απέναντι στη νόμιμη και την παράτυπη μετανάστευση βασικό θέμα της προεδρίας του αλλά και της προεκλογικής του εκστρατείας για τις φετινές εκλογές. Το πρόγραμμα DACA είναι, όμως, ένα περίπλοκο θέμα, καθώς μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το στηρίζει.

Υπέρ της διατήρησης το 64%

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο από το Reuters/ Ipsos βρήκε ότι το 64% των ενηλίκων στις ΗΠΑ στηρίζουν τις βασικές αρχές του DACA. Σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα στο Noticias Telemundo ο Τραμπ είχε δηλώσει πως σύντομα θα αποκαλύψει μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία θα περιλαμβάνουν κάποια προστασία για τους Ονειροπόλους.

«Εργαζόμαστε αυτή την περίοδο πάνω στα νομικά σημεία, αλλά θα υπογράψω έναν πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση με τη μορφή διατάγματος, για το οποίο τώρα μου έχει δώσει την εξουσιοδότηση το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της απόφασής του για το πρόγραμμα DACA», είχε δηλώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Ο Κικίλιας έβαλε «χέρι» σε πολίτη – «Μη με ακουμπάτε» (video)

Παρατήρηση σε πολίτη που τον πλησίασε αρκετά έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που βρισκόταν στην Κυψέλη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και...

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Put down the lock down!

Αν καθώς οδηγείς δεις μια αγελάδα να πετάει στον αέρα, μην απορήσεις, μην τρομάξεις, μην τηλεφωνήσεις. Είμαστε στο 2020 και κυβερνάει ο Μητσοτάκης. @ Με κλειστά...

Συγκλονίζει η Άννα Κυριακού: Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική

Η Άννα Κυριακού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη καθώς τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σας έχω λείψει γιατί έχω γεράσει. Είμαι υπερήλιξ...

Νέα φωτογραφία της Σταμάτη αγκαλιά με τον Τσοχατζόπουλο – «Συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν»

Η Βίκυ Σταμάτη ανέβασε ακόμη μία φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου στα social media και ειδικότερα στο Facebook, γράφοντας και μήνυμά της. Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία η...

Αυτοκτόνησε ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο Αλέκος Δούρας

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από την αυτοκτονία του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, Αλέξανδρου Δούρα. Όπως αναφέρει...