15-02-2021

«Κόκκινος» συναγερμός για τρίτη μέρα στις Βρυξέλλες

Για τρίτη μέρα βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού οι Βρυξέλλες υπό το φόβο  τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ ήδη οι αστυνομικές επιχειρήσεις των προηγούμενων ημερών δεν οδήγησαν στη σύλληψη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου στην έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής για τρομοκρατική επίθεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κλοιό έκτακτων μέτρων, μια πρωτοφανής κατάσταση για την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χώρα ολόκληρη.

Οι αρχές αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν μία ακόμη ημέρα το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο βαθμό στην περιοχή των Βρυξελλών και να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του μετρό. Παραμένουν κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, κολέγια.

«Αυτό που φοβόμαστε, είναι παρόμοιες επιθέσεις με αυτές του Παρισιού, με αρκετά άτομα, επιθέσεις σε αρκετά σημεία με πιθανούς στόχους πολυσύχναστα μέρη», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Το Σάββατο είχε ήδη μιλήσει για τους κινδύνους αυτούς και έλαβε δραστικά μέτρα που μετέτρεψαν τις Βρυξέλλες σε νεκρή πόλη καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπροστά στον κίνδυνο μιας σφαγής, όπως αυτή στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, που προκάλεσε τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350.

Το βράδυ της Κυριακής, τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο επέτρεψε τη σύλληψη 16 υπόπτων, όχι όμως του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι και έκτοτε παραμένει δύσκολο να εντοπιστεί.

«Ο ονομαζόμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών» που διεξήχθησαν σε έξι κοινότητες της περιφέρειας των Βρυξελλών και στο Σαρλρουά, στο νότιο Βέλγιο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, ο Αμπντεσλάμ εθεάθη να παραβιάζει τον αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη οδηγώντας ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Σε μια πόλη οχυρωμένη, με τη ζωή να έχει σχεδόν σταματήσει, η αστυνομία διεξήγαγε 19 εφόδους. «Δεν βρέθηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά», αλλά η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα, για τα οποία θα υπάρξει αργότερα σήμερα ανακοίνωση.

Ανάμεσά τους, σε επιδρομή σε ένα σνακ μπαρ του Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, γνωστό προπύργιο των τζιχαντιστών, ένα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικούς που πυροβόλησαν όταν το πρόσωπο αυτό έστρεψε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο άνδρας συνελήφθη, αλλά είναι αδύνατο επί του παρόντος να λεχθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του περιστατικού αυτού και της αντιτρομοκρατικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μόλενμπεκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραντ-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ