27-09-2020

Νέο σόου Ερντογάν: «Αγκαλιά» με τους «Γκρίζους Λύκους» μετονόμασε την Αγιά Σοφιά (video)

 

Ο τούρκος πρόεδρος ήθελε να δώσει την έγκρισή του μέχρι και για την ακουστική

Οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά συνεχίζονται, και λίγες ώρες πριν από τη φιέστα που ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (24/07) και τη μουσουλμανική προσευχή από ιμάμη εντός του ιστορικού ορθόδοξου μνημείου, ο τούρκος πρόεδρος μετονόμασε τον ναό «αγκαλιά» με τους «Γκρίζους Λύκους».

Ο «Σουλτάνος» ξανά επισκέφθηκε την Αγία Σοφία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων για τη μετατροπή σε τζαμί (μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ). Το είχε κάνει και πρόσφατα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στις 17:30 από την Άγκυρα εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και πήγε κατευθείαν στην Αγία Σοφία. Μπήκε από την πίσω πόρτα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τελευταίες προετοιμασίες.

Σύμφωνα με το «OPEN TV», αυτό που ακούγεται είναι ότι μαζί του βρίσκεται και ο ηγέτης των εθνικιστών και εταίρος του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, γύρω από τον Ερντογάν και όσους τον συνόδευσαν στην Αγία Σοφία υπάρχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών.

Όπως ανέφερε το «OPEN TV», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε πρώτα μέσα στην Αγία Σοφία και όσο βρισκόταν μέσα στο μνημείο έγινε και δοκιμή της ακουστικής, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να δώσει την έγκρισή του (ακόμη) και σε αυτό: Πώς θα ψάλλει, δηλαδή, την Παρασκευή ο ιμάμης την προσευχή.

Στη συνέχεια, μαζί με τους ακολούθους του, ο Ερντογάν βγήκε έξω από την Αγία Σοφία και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο του μνημείου, από το οποίο άρχισε να ξεκολλά ένα λευκό χαρτί, το οποίο κάλυπτε το νέο όνομα της Αγίας Σοφίας. Κάτω από αυτό το χαρτί, υπήρχε η επιγραφή – γραμμένη στα αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλαξε και την ταμπέλα από το μνημείο.

Η νέα πινακίδα της Αγιάς Σοφιάς

Ο τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, και αξιωματούχους, παρέμεινε για περίπου μία ώρα στην Αγιά Σοφιά.

Πόζαρε, μάλιστα, μπροστά από τη νέα πινακίδα της Αγιάς Σοφιάς, που γράφει «Μεγάλο τζαμί». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πόζαρε με τη σύζυγό του και στο εσωτερικό της εκκλησίας, όπου φαίνεται πως τα ψηφιδωτά έχουν πρόχειρα σκεπαστεί με λευκά πανιά.

Πώς οι Τούρκοι εξαφανίζουν κάθε τι χριστιανικό – Πρόβα τζενεράλε για την πρώτη προσευχή

Στην Τουρκία μετρούν, λοιπόν, αντίστροφα για την πρώτη προσευχή την Παρασκευή στις 24/07 (ημερομηνία που είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης) στην Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί με τη… βούλα του ΣτΕ, και οι εργασίες συνεχίζονται. Οι Τούρκοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μετατρέψουν το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά το Ορθόδοξο μνημείο φαίνεται να αντιστέκεται…

Ένα μόνο 24ωρο απομένει έως τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πρόσφατα επιθεώρησε τις εργασίες) θα σημάνει με την παρουσία του την έναρξη της μεγάλης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά και οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ελβετία: Οι πολίτες είπαν «όχι» στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την ΕΕ

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από την Τετάρτη (22/07) έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

«Μέσα» στις πρόβες στην Αγιά Σοφιά

Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο υπέρλαμπρος ναός. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν. Ένα ύφασμα θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί, αφού στόχος όλων εκείνων που ανέλαβαν το έργο είναι μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ayasofya Camii’nde, Amenerrasulü okunarak ses sistemi ve akustik kontrol edildi. #beyazgazete #Ayasofya #AyasofyaCamii

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyaz Gazete (@beyazgazete) στις

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Ο Ερντογάν στηρίζει την επιθετικότητά του στη μη αντίδραση των ΗΠΑ» - Τι είπε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Οι Τούρκοι θέλουν με τον φωτισμό ήταν να κλέψουν μέρος από το συνολικό ύψος του ναού. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζει και να χάνεται κάθε χριστιανικό σύμβολο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ayasofya Camii’nin içinde Kur’an-ı Kerim okunarak ses ve akustik kontrol edildi. . . . . #ayasofyacamii #ayasofya #cami #kuranıkerim #kuran #breaking #breakingnews

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BREAKİNG NEWS TURKEY (@breakingnewsturkey) στις

Την Τετάρτη (22/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες προκλήσεις για την Αγιά Σοφιά. «Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου», έγραψε σε σχετικό βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη προσευχή έχουν πει ότι δε θα παρεβρεθούν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου (έχει αποδοκιμάσει τη απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί) και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Ο Κικίλιας έβαλε «χέρι» σε πολίτη – «Μη με ακουμπάτε» (video)

Παρατήρηση σε πολίτη που τον πλησίασε αρκετά έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που βρισκόταν στην Κυψέλη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και...

Νέα φωτογραφία της Σταμάτη αγκαλιά με τον Τσοχατζόπουλο – «Συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν»

Η Βίκυ Σταμάτη ανέβασε ακόμη μία φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου στα social media και ειδικότερα στο Facebook, γράφοντας και μήνυμά της. Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία η...

Συγκλονίζει η Άννα Κυριακού: Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική

Η Άννα Κυριακού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη καθώς τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σας έχω λείψει γιατί έχω γεράσει. Είμαι υπερήλιξ...

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Put down the lock down!

Αν καθώς οδηγείς δεις μια αγελάδα να πετάει στον αέρα, μην απορήσεις, μην τρομάξεις, μην τηλεφωνήσεις. Είμαστε στο 2020 και κυβερνάει ο Μητσοτάκης. @ Με κλειστά...

Αυτοκτόνησε ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο Αλέκος Δούρας

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από την αυτοκτονία του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, Αλέξανδρου Δούρα. Όπως αναφέρει...