15-05-2021

Αγιά Σοφιά: Πώς οι Τούρκοι εξαφανίζουν κάθε τι χριστιανικό – Πρόβα τζενεράλε για την πρώτη προσευχή (video)

Οι Τούρκοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μετατρέψουν το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Στην Τουρκία μετρούν αντίστροφα για την πρώτη προσευχή την Παρασκευή στις 24/07 (ημερομηνία που είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης) στην Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί με τη… βούλα του ΣτΕ, και οι εργασίες συνεχίζονται. Οι Τούρκοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μετατρέψουν το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά το Ορθόδοξο μνημείο φαίνεται να αντιστέκεται…

Ένα μόνο 24ωρο απομένει έως τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πρόσφατα επιθεώρησε τις εργασίες) θα σημάνει με την παρουσία του την έναρξη της μεγάλης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά και οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται.

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από την Τετάρτη (22/07) έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

«Μέσα» στις πρόβες στην Αγιά Σοφιά

Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο υπέρλαμπρος ναός. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν. Ένα ύφασμα θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί, αφού στόχος όλων εκείνων που ανέλαβαν το έργο είναι μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ayasofya Camii’nde, Amenerrasulü okunarak ses sistemi ve akustik kontrol edildi. #beyazgazete #Ayasofya #AyasofyaCamii

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyaz Gazete (@beyazgazete) στις

Οι Τούρκοι θέλουν με τον φωτισμό ήταν να κλέψουν μέρος από το συνολικό ύψος του ναού. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζει και να χάνεται κάθε χριστιανικό σύμβολο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ayasofya Camii’nin içinde Kur’an-ı Kerim okunarak ses ve akustik kontrol edildi. . . . . #ayasofyacamii #ayasofya #cami #kuranıkerim #kuran #breaking #breakingnews

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BREAKİNG NEWS TURKEY (@breakingnewsturkey) στις

Την Τετάρτη (22/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες προκλήσεις για την Αγιά Σοφιά. «Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου», έγραψε σε σχετικό βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη προσευχή έχουν πει ότι δε θα παρεβρεθούν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου (έχει αποδοκιμάσει τη απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί) και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ