25-10-2020

Προειδοποίηση ειδικών στη Βρετανία: «Η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν ικανοποιητική, θα επανέλθει ο ιός»

Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τον ιό αυτό να επιστρέφει σε διαφορετικά κύματα τα επόμενα χρόνια, είπε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της χώρας

Για λάθη στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 στη Βρετανία έκανε λόγο σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό ο ιός να επανέλθει.

Η Βρετανία κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, σχεδόν 56.000 (μαζί με τα «ύποπτα» κρούσματα), σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε τη χώρα σε καραντίνα στις 23 Μαρτίου και ένα πρώην μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης έχει πει ότι αν λαμβάνονταν μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είχε μειωθεί στο μισό.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε απολύτως σαφείς για αυτό», είπε ο Βάλανς, προσθέτοντας όμως ότι κάποιες άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα.

«Θα υπάρξουν κάποια πράγματα, κάποιες αποφάσεις, που θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν οι σωστές για εκείνη τη στιγμή, είμαι βέβαιος για αυτό», σημείωσε.

Τα σκληρά μέτρα περιόρισαν, αλλά δεν έβαλαν οριστικό τέλος στο πρώτο κύμα των μολύνσεων, παραδέχτηκε, λέγοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ισχυρές ενδείξεις» ότι ο κορονοϊός είναι εποχιακός και μπορεί να επανέλθει τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ένα ελεγχόμενο πρώτο κύμα. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τον ιό αυτό να επιστρέφει σε διαφορετικά κύματα τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κάμερα κατέγραψε τη δολοφονία πρώην αθλητή του ΜΜΑ - Σκληρές εικόνες (video)

Χαλαρώνει η καραντίνα στο Λέστερ

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η καραντίνα που επιβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη Λέστερ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, θα χαλαρώσει, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υπενθύμισε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ότι έλαβε τη «δύσκολη απόφαση» να θέσει σε καραντίνα αυτήν την πόλη της κεντρικής Αγγλίας γιατί εκεί το ποσοστό των μολύνσεων ήταν τριπλάσιο σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Το 10% των θετικών κρουσμάτων είχε εντοπιστεί στο Λέστερ.

Την ώρα που η υπόλοιπη χώρα ετοιμαζόταν για την επανεκκίνηση, στο Λέστερ χρειάστηκε να κλείσουν και πάλι τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία.

«Είμαστε πλέον σε θέση να άρουμε ορισμένα μέτρα, όχι όμως όλα», είπε ο υπουργός. Από τις 24 Ιουλίου θα ξανανοίξουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 προσώπων σε ανοιχτούς χώρους καθώς και οι μετακινήσεις. Μπαρ, παμπ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Βράζει» η Ουγγαρία: Στους δρόμους οι φοιτητές κατά του ακροδεξιού Όρμπαν (video)

Η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων θα ληφθεί από τις τοπικές αρχές, κατά περίπτωση.

«Κάποιοι λένε ότι η τοπική καραντίνα είναι άχρηστη. Θα ήθελα να ήταν αλήθεια, όμως δυστυχώς είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν αυτοί οι περιορισμοί, για την υγεία όλων στο Λέστερ και στην υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε ο Χάνκοκ.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε δύο εβδομάδες.