09-05-2021

Αγιά Σοφιά: Αρμένιος βουλευτής προτρέπει τον Ερντογάν να αφήσει την καμπάνα να χτυπήσει

Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» φαίνεται πως βρήκε η χριστιανική κοινότητα

Νέα πρόταση η Αγιά Σοφιά να ανοίξει και ως εκκλησία και να παραμείνει και μουσείο απηύθυνε στην κυβέρνηση Ερντογάν ο τούρκος βουλευτής, αρμενικής καταγωγής, Γκαρό Παϊλάν.

Μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού «Τ24», ο Γκαρό Παϊλάν, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να ανοίξει η Αγιά Σοφιά ως τόπος λατρείας, αλλά να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να λειτουργεί και ως τζαμί, και ως εκκλησία, και ως μουσείο.

«Φανταστείτε από τη μία πλευρά να ακούγεται η πρόσκληση για μουσουλμανική προσευχή και από την άλλη να χτυπά η καμπάνα και στη μέση να είναι μουσείο, όπου όλοι θα μπορούν να συναντηθούν. Να μετατραπεί σε μία εκκλησία ειρήνης για τη συνεύρεση των Χριστιανών, ένα τζαμί ειρήνης κι ένα μουσείο ειρήνης. Το έχουμε ανάγκη. Επειδή μιλάμε για έναν ναό που η καμπάνα χτυπούσε για 1.000 χρόνια και το εζάνι ακούγονταν για άλλα 500 χρόνια. Αυτό το μέρος μπορεί να γίνει ένα μέρος ειρήνης κι όχι πόλωσης, διχασμού και  αλλοτρίωσης», ανέφερε ο Αρμένιος βουλευτής, κατηγορώντας παράλληλα τον Τούρκο πρόεδρο για ανακολουθία στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει ‘πρώτα να γεμίσει το Μπλε Τζαμί και τότε θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιες πολεμικές’. Αυτό σημαίνει ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια πολεμική», δήλωσε ο Γκαρό Παϊλάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ